"Демократична България" (ДБ) е първа политическа сила на евровота според данните от гласуването в чужбина. Това показват резултатите при 97% обработени от ЦИК протоколи от гласуването зад граница. 28,68% от сънародниците ни, живеещи в извън България, са пуснали бюлетина за извънпарламентарното демократично обединение. 

ГЕРБ е на второ място при вота в чужбина с 22,10% от гласовете. Следват "БСП за България" с 15,46% и ВМРО със 7,06%.

От вота в чужбина ДПС получава едва 4,09% от бюлетините и остава на пето място.

На избори за Европейски парламент има ограничение за вота в чужбина - право на вот имат само българските граждани, които имат едновременно постоянен и настоящ адрес в България или в страна от Европейския съюз поне 3 месеца преди датата на изборите.

Номинално - броят на гласовете в чужбина е малък, а и се отчита и там по-ниска избирателна активност в сравнение с предишния вот през 2014 г. Подредбата на партиите обаче се разминава сериозно от тази в страната, показват данните. 

"Демократична България" спечели и евровота във "ваканционните" секции в курортните селища на Халкидики. За тях са гласували над 48% от гласоподавателите. За пръв път тази година заради почивните дни бяха открити две секции на полуострова - в Никити и в Неа Муданя.

От общо 1036 гласа в двете секции 504 са за ДБ, следвани от ГЕРБ с 221 гласа, на трето място е БСП със 131, а четвърти са ВМРО с 51.