Какво показват следизборните сметки? ГЕРБ е първа политическа сила в 23 изборни области. БСП и ДПС имат по четири. Това показват резултатите на ЦИК от европейските избори на 26 май т. г.

Преди пет години, на евровота през 2014 г., ГЕРБ е била №1 в 20 области, БСП отново в четири (Видин, Враца, Кюстендил и Монтана), но ДПС - в 7 (Кърджали, Пазарджик, Силистра, Разград, Шумен, Смолян, Търговище). Т.е. Движението губи лидерството на три места в полза на ГЕРБ.

В реални гласове картината изглежда така: за партията на Бойко Борисов сега са гласували 574 417 души, за БСП - 450 005, за ДПС - 303 714. 

През 2014 г. ГЕРБ има 680 838 гласа, БСП (Коалиция за България) - 424 037, ДПС - 386 725.

Кой къде е №1

БСП може да се похвали с четири червени крепости. Това показват резултатите на ЦИК за евровота за гласуването във всяка от 31 изборни области в страната. Във Видин соцпартията има лека преднина от 1% при 99,23% обработени протоколи. БСП е първа и в Ямбол, Плевен и Добрич, а ГЕРБ и ДПС са в опасна близост за второто място. 

Област Ямбол е интересна и по още една причина - тя е единствената, в която "Атака" е четвърта политическа сила. Партията на Волен Сидеров на тези избори има повече от невзрачно представяне, но в областта, чийто централен град е роден за водача ѝ, тя взема близо 5%. Което е доста слаба компенсация. В Ямбол е силен националистическият вот - ВМРО е трета, а след "Атака" са ДПС и "Воля".

ДПС си запазва традиционните крепости Кърджали, Разград, Шумен, Търговище, втора е в Силистра и в Смолян. В Пазарджик Движението измества от второ място партията на Корнелия Нинова. На последните парламентарни избори ДПС беше на трета позиция, но сега БСП отстъпва пред нея.

ВМРО е трета политическа сила освен в Ямбол, в Кюстендил, в Перник, в Пловдив - град и в 25 МИР в София

В Кърджали четвъртото място е за ДОСТ.

Някои социологически агенции упорито отреждаха четвърто място на "Воля" на Веселин Марешки. На национално ниво това е доста далеч от реалните резултати, но за минимално успокоение има и няколко места в България, където това е факт. Например във Варна - но това е донякъде очаквано като се има предвид, че и бизнесът, и партията на Марешки тръгват от морския град.

По същата логика и "Патриоти за Валери Симеонов" е с най-доброто си представяне в Бургас - пети, макар и с под 3 на сто от вота на бургазлии.

"Воля" има и частичен пробив и в Габрово, в Добрич, Пловдив-област, Силистра, Смолян, Шумен, Пазарджик, Перник, Видин, Монтана, където е пета.

"Демократична България" е четвърта политическа сила в Пловдив-град и в Разград. Силното представяне на формацията очаквано е най-вече в София-град.

Гласуването в София-град

ГЕРБ е първа политическа сила и в трите избирателни района на територията на София-град. "Демократична България" е трета в 23-ти и 24-ти избирателен район. В 25-и е изместена от ВМРО, но с разлика по-малко от 500 гласа.

Интересно е и представянето на Десислава Иванчева в столицата като според резултатите си тя е на пета позиция и в трите софийски избирателни района като в 23-ти, където се намира и "Младост", чийто кмет беше тя, за осъдената на първа инстанция Иванчева са гласували 4,74% от избирателите.

Общо това са 12 541 души, които са дали гласа си за Иванчева в София.