Главният персонаж в скандалното видео от Ибиса Хайнц-Кристиан Щрахе, който напусна всички партийни и държавни постове и хвърли Австрия в правителствена криза, може да седне в депутатско кресло в новия Европейски парламент.

Щрахе е получил достатъчно преференциални гласове, за да се класира за депутатски пост, съобщи агенция АПА, цитирана от БТА.

Поставен на неизбираемото 42-о място в листата на своята Австрийска партия на свободата (АПС), само седмица след аферата от Ибиса, той може да мине напред благодарение на поддръжката на твърдите си почитатели. 

Ако над пет процента от подкрепилите АПС са гласували преференциално за Щрахе, той ще заеме един от трите мандата на партията в Европейския парламент. Според данни на АПА бившият крайнодесен вицепремиер вече е събрал 40 000 гласа - много над необходимите 33 000.

Не е ясно дали Щрахе ще приеме мандата, говорителят по печата на новия лидер на АПС Норберт Хофер не е пожелал да направи изявления пред вестник "Курир", като се е ограничил да каже, че "както при всички избори, мандатът е личен." 

На своята страница във Фейсбук Щрахе е написал, че ще приеме мандата, но малко по-късно е изтрил своя пост.