Кампанията, която Волен Сидеров водеше срещу собствените си партньори в "Обединени патриоти" (и в частност ВМРО) по време на евровота, както и лошото представяне на "Атака", която в крайна сметка получи малко над 1% от гласовете, отново повдигнаха въпроса - трябва ли Сидеров да продължи да се титулова председател на парламентарната група на ОП.

Темата бе поставена днес, в първия работен ден на Народното събрание след изборната ваканция, когато депутатите на ВМРО, НФСБ и "Атака" се събраха заедно. Но по стара традиция - Сидеров се покри.

Досега смяната на лидера на "Атака" като председател на групата се искаше основно от хората на Валери Симеонов, а "воеводите" запазваха неутралитет. 

По време на предизборната кампания обаче Сидеров атакуваше кандидатите на ВМРО постоянно, като дори засегна сексуалната ориентация на водача на листата Ангел Джамбазки, заяви и, че той пише доноси за него в Брюксел, а ВМРО обвини в сключване на сделка с ГЕРБ и ДПС - "за да получат този резултат от купен вот". Сидеров обяви и, че има информация за това, която ще "стигне до съответните органи".

В резултат пък Джамбазки се закани да го съди. За разлика от "Атака" и НФСБ, които получиха малко над 1 на сто на евровота, "воеводите" успяха да вкарат в Европейския парламент Джамбазки, а вероятно и втори евродепутат (Андрей Слабаков) и така демонстрираха и тежестта си в малката управляваща коалиция.

Лидерът Красимир Каракачанов, който преди кампанията сложи синя каска и се обяви за помирител в конфликта между Сидеров и Валери Симеонов пък, обяви, че я сваля. "На крива ракета – космосът ѝ пречи, за киселото грозде също", отсече той по адрес на Сидеров.

Днес рано сутринта лидерът на "Атака" обеща да коментира напрежението в "Обединени патриоти" пред журналисти и се скри в пленарната зала. В края на заседанието, което вече традиционно приключва над час по-рано, избяга от въпросите.

Искрен Веселинов от ВМРО обаче охотно коментира темата:

"Въпросът е доколко коалицията съществува, защото изявленията и кампанията, която беше проведена от един от участниците в коалицията и изборния процес, ни дава основание да се чудим имаме ли партньор или противник", заяви той.

И уточни, че говори за Волен Сидеров. Утре от ВМРО се събират на заседание на изпълнителния си комитет, за да направят разбор на изборите, като една от темите, които ще се обсъждат е и предложение за отстраняването на Сидеров от поста. За да мине такова предложение има мнозинство в парламентрната група. Депутати от ВМРО споделиха пред Клуб Z, че е от голямо значение кой председателства ПГ. Имало случаи, в които Сидеров преговарял по законопроекти с останалите партии в парламента от името на цялата група на ОП, без да се допита до партньорите си от ВМРО и НФСБ.

На утрешното заседание можело да се стигне и до разговор за смисъла на оставането на "Атака" в коалицията изобщо.

Днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов не откри огън по другите две партии в "Обединени патриоти". За разлика от Сидеров, Симеонов не води кампания срещу "воеводите" и към момента не е коментирал в негативен контекст фактът, че получиха с около 6 на сто повече гласове от неговата предизборна коалиция "Патриоти за Валери Симеонов" (водач на листата бе самият Симеонов). 

"Минаха изборите, търсите пак някакъв скандал. Няма скандал. Няма да коментирам моите партньори, както не съм ги коментирал две години и половина", заяви в кулоарите той.

Отношенията ще се обсъждат на коалиционен съвет, добави Симеонов. Кога ще има такъв обаче не е ясно, въпреки че от ВМРО увериха, че се свикат. Това в действителност е така, свикват се, но Сидеров и хората му бойкотират заседанията, знаейки за старото искане за смяна на председателя на групата. Заседание веднъж бойкотираха и от НФСБ.

"Първи ден е след изборите, още не сме се видели, колегите не са почерпили още. Успехът на ВМРО си е успех на ВМРО, за което ги поздравявам", заяви още днес лидерът на НФСБ.

А по повод собствения си провал на изборите, на които независими кандидати минаха по гласове и НФСБ, и "Атака", отбеляза, че резултатите наистина са лоши и може и да има промени в партията на предстоящ политически съвет.