С всяка своя законодателна инициатива (макар и те да са редки), депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски поставя парламентарните групи пред свършен факт - предложението е добро, в полза на обществото и който не го подкрепи, значи е против народа. Изключение не прави и анонсираната днес от Пеевски при третата му поява в Народното събрание от пролетта на 2017-а, когато се конституира този парламент, нова идея - намаляване на ДДС за хляба, лекарствата и книгите. Трявало да се помисли и за безплатни детски градини. Уточнението - това не било популизъм.

Както Клуб Z писа, и днес (както и вчера) Пеевски се появи изненадващо на работното си място, влезе в зала, регистрира се за старта на заседанието, след което реши да сведе до медиите няколко мисли и после си тръгна.

Докато вчера се обясняваше "какво го води насам", днес Пеевски обяви новата законодателна инициатива - за изменения в данъчните закони. Както обикновено, когато името му е посочено като вносител на даден законопроект или изменение в закон, до него са подписани и колегите му Хамид Хамид и Йордан Цонев. Двамата "удариха" едно рамо с ДДС инициативата и сега.

"МислимЕ да внесемЕ проект за свалянето на ДДС-то на хляба, защото това е голям проблем - на 5%. За лекарствата да помислимЕ и безплатни детски градини..., и за книгите. Ето, колегите ще ви разкажат и ще се видимЕ скоро", даде обещание и пак да дойде на работа Пеевски, след което прехвърли топката към Цонев, който е и зам.-председател на бюджетната комисия.

"От всички ще търсимЕ подкрепа", посочи още в отговор на въпрос и после си тръгна.

След което думата взе Цонев. Който се надсмя над журналистическия интерес към колегата му.

"Сега да ви попитам - всяка сутрин ли ще е така? Вижте, дайте сериозно - обмисляме законодателен пакет, свързан с някои промени в например ДДС за хляба, за лекарствата, за книгите", заяви той.

И уточни:

"Ще проведем обаче срещи с хлебопроизводителите, със зърнопроизводителите, ще проведем срещи с бранша във фармацията и т. н. Защото не искаме да бъдем популисти. Ние трябва да сме абсолютно сигурни, че цените ще паднат, за да го направим. Иначе може да се получи обратният ефект - те да задържат цените и само да им се увеличат печалбите. Някои партии го правят без да го обмислят, ние ще го обмислим. Аз съм малко скептичен дали ще паднат цените и ако не сме абсолютно сигурни, ще ви кажем."

За разлика от Пеевски Цонев не спомена проценти. Това щяло да се разбере в процеса на работа.

Анонсира обаче безплатен пакет за детските градини, но първо строителство на такива чрез пренасочване на средства от програмата за саниране.

"Предвиждаме строителство на детски градини и то в много големи размери и от бюджета - да се пренасочат средства от санирането за строителство на детски градини. Това е огромен проблем в цялата страна, не само в София - за да могат майките да се реализират в работата".

На въпрос свързани ли са с предстоящия наесен вот за кметове и общински съветници тези предложения, Цонев категорично отрече да има популизъм:

"Няма отношение към изборите. Никой след избори (за ЕП, б.р.) не прави това. Нарочно го правим веднага след изборите, за да видите, че не е популистко."

За свалянето на ДДС, който в момента е 20 на сто за всички стоки и услуги (с изключение на хазарта, който се ръководи от други правила), от ДПС ще трябва да проведат консултации с управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти". Защото в управленската програма на двете формации изрично е записано, че данък добавена стойност не може и няма да се пипа. Идеите на Пеевски и компания за намаляване на ДДС са били предлагани назад във времето и от други политически сили - без успех.

"Не мога да коментирам нищо преди да сме видели конкретни предложения. Но знаете какво пише в управленската ни програма относно ДДС", заяви пред Клуб Z Александър Иванов (ГЕРБ), който е и член на бюджетната комисия.

Сходен бе коментарът и на зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов. Макар "воеводите" сами да искаха преди години намаляване на данъка за лекарствата, сега Веселинов заяви, че не може да се пристъпи към такава стъпка без да се промени коалиционното споразумение с ГЕРБ.

Драгомир Стойнев (БСП) припомни, че левицата е предлагала подобни текстове и те са били отхвърляни.

"Идеите за намаляване на ДДС за лекарствата и за хляба са леви и ние сме ги предлагали. Тогава не бяхме чути - нито от ДПС, нито от ГЕРБ. В крайна сметка това е една добра мярка. Пожелавам успех, но ще е странно, ако от ГЕРБ я подкрепят. Иначе ще трябва да дават обяснения защо когато БСП я е предлагала, е била отхвърляна, а сега я приемат", заяви депутатът от левицата.