Метадонът, който е основното средство за лечение за хероиновите наркомани, свърши у нас.

Причината е забавена обществена поръчка за лекарството, което коригира нуждата от наркотици. Според Момчил Василев, който е работил за Центъра по наркомании, от това лекарство се възползват около 3000 пациенти, които иначе нямат алтернатива. В момента единственият начин е да се набавят изостанали количества, които са доставяни по други програми, докато здравното министерство обяви нова обществена поръчка. 

Дотогава пациентите ще се възползват от черния пазар на метадон, който напоследък бележи възход, тъй като конкурира хероина. Причината е, че метадонът е по-чист и при това по-евтин от хероин, обясни Василев. Специалистите не можаха да обяснят колко по-ниска е цената, но посочиха, че десетки наркомани, които не могат да се класират в метадоновите програми, си купуват метадон "на черно".  

Причината е, че субстанцията е с контролиран състав, а в метадоновите програми се класират основно хора, чието заболяване е в напреднал стадий и вече не могат да откажат хероина. Според Василев това е третата ситуация, в която ива спирано доставянето на метадон.

Министерствоно на зравеопазването заяви, че е осигурило необходимите до края на юни за обезпечаване на нуждите на пациентите, които се лекуват по метадонови програми. Договорът е изтекъл в края на февруари.

По-късно обществената поръчка е прекратена, тъй като подадените три броя оферти не са отговаряли на предварително уговорените от възложитиля условия, или са надвишавали финансовия ресурс, който министерството може да си позволи. МЗ е предприело спешна процедура, за да разреши проблема до 7 юни.