Недоволен общински служител откри стрелба в общински център във Вирджиния Бийч, щата Вирджиния, вчера следобед местно време, и уби 12 души и рани най-малко шест, самият той е мъртъв, съобщи началникът на полицията в града Джеймс Сервера, цитиран от Ройтерс.

Сервера заяви, че точните обстоятелства около стрелбата в крайбрежния курортен град все още се изясняват. Той даде малко подробности за това, което е известно, но допълни, че сред ранените при стрелбата има и полицай, който е бил улучен, но е оцелял. Сервера заяви, че заподозреният е дългогодишен настоящ общински служител и го определи като "недоволен".

Според Сервера стрелбата започнала малко след 16 ч местно време в Сграда 2 на комплекса на общинския център, обект, в който се помещава общинският отдел по въпросите на благоустройството и комуналните услуги, намиращ се в съседство с кметството на града.

Вирджиния Бийч е населено място, разположено на атлантическото крайбрежие на САЩ и със своите около 450 000 постоянни жители е градът с най-голямото население в щата.

"Това е най-ужасният ден в историята на Вирджиния Бийч", каза на пресконференция заедно с шефа на полицията кметът Боби Дайър. "Засегнатите хора са наши приятели, сътрудници, съседи, колеги", допълни той.

Полицаите са ранили по време на престрелка въоръженото лице, открило стрелба вчера в сградата на общината в курортния град Вирджиния Бийч, щата Вирджиния, впоследствие той умрял. Това съобщи на пресконференция, излъчена по Си Ен Ен началникът на полицията във Вирджиния Бийч Джеймс Сервера, цитиран от ТАСС.

"Заподозреният влязъл в престрелка с полицаите и бил ранен", каза той. "Полицаите направили това, което са длъжни да направят - оказали са му първа помощ и са го евакуирали от сградата. Впоследствие той починал от раните си", заяви Сервера.

Началникът на полицията уточни, че жертвите на трагедията са станали 12. Убити са били откривани на всеки един от трите етажа на сградата, а един застрелян е открит в паркирана пред сградата кола.

Сервера отбеляза, че самоличността на стрелеца е известна, но все още няма да бъде съобщавана, защото не са уведомени роднините му. По последни данни на полицията общински служител с голям стаж е открил стрелба по своите колеги.

Сервера заяви, че престрелката с него е продължила дълго. Раненият при нея полицай е бил спасен от бронежилетката си, предаде Ройтерс.
Заподозреният бил въоръжен с пистолет 45-ти калибър със заглушител и е стрелял безразборно по жертвите.

Заместник-кметът Джеймс Уд обясни, че самата сграда, където е станало всичко, е място, където се приемат плащания за комунални и други услуги.

Смята се, че това е стрелбата с най-много жертви при насилие с огнестрелно оръжие на работното място в САЩ от февруари, когато работник във фабрика застреля петима свои колеги в Орора, Илинойс, малко след като бил освободен от работа, отбелязва БТА. 

Името на масовия убиец беше обявено

По-късно местните власти идентифицираха като Дуейн Крадък стрелеца, предаде Асошиейтед прес.

Ръководителят на градската администрация Дейв Хансън каза, че 11 от 12-те жертви са били служители на общината. По думите му семействата им са уведомени. Той заяви, че е работил с повечето от тях много години и те "оставят празнина, която никога няма да може да бъде запълнена".

Властите за първи път обявиха самоличността на стрелеца. Те казаха, че ще назоват името на Крадък само веднъж и повече няма да го споменават. Според тях той е бил дългогодишен общински служител. 

При стрелбата бяха ранени четирима души, включително полицай, чиято бронежилетка му спасила живота.

Началникът на полицията Джеймс Сервера каза, че нападателят влязъл в продължителна престрелка със служителите на реда, които му оказали първа помощ, след като го простреляли, но той умрял от раните си.