Преференциален вот от машините масово не е бил отчетен във финалните протоколи от изборния ден. Това съобщава сайтът "Отворен парламент", който от години следи и анализира изборните процеси у нас.

В близо 40% от всички общо 3000 секции с поставени устройства за гласуване, преференциите на хората, дали вота си с машина, не са отчетени от Централната избирателна комисия (ЦИК) в окончателните резултати, посочват от "Отворен парламент" (проект на Институт за развитие на публичната среда). И допълват, че това е в резултат и от "организационно заложени дефицити" - членовете на районните и на секционните избирателни комисии в по-голямата си част са били обучени твърде късно за работа с устройствата. 

На изборите за членове на Европейския парламент в 3000 секции се проведе машинно гласуване. В сряда късно вечерта бяха публикувани и резултатите от него. Както е известно, самото обявяване на обществената поръчка за наем на устройствата се забави, което драстично съкрати сроковете за доставка на машините, произведени специално за България. Ден преди самия вот пък стана ясно, че цари организационен хаос при доставката на устройствата. В деня на вота се наложи преустановяването на работата на машините в 10 секции заради технически неизправности.

"Липсата на адекватно публично представяне на машините за гласуване допълнително допринесе за притесненията на обществото по отношение на коректното отразяване на резултатите", констатират от "Отворен парламент".

Прелюдия

ЦИК прие методически указания относно машинното гласуване за членовете на секционните комисии (СИК) чак на 20 май вечерта (решението е публикувано в 20:38 часа) – дни преди изборния ден на 26 май. Това се случи и след като всички обучения на районните избирателни комисии вече бяха преминали - между 16 и 19 май. Към 16-и все още се извършваше одит на машините.

От изброеното става ясно, че членовете на РИК на практика не са били обучени по издадените от ЦИК методически указания за работа с машините. Що се отнася до членовете на СИК – част от тях също са преминали обучение преди 20-и, а за останалите времето до изборите е било твърде кратко, за да могат да се подготвят по възможно най-добрия начин.

Показно

"Настоящият анализ на Института за развитие на публичната среда показва организационно заложените дефицити, поради които ЦИК предварително опорочи машинното гласуване, а както се оказва от публикуваните данни за изборните резултати - и отчитането на преференциите", изразявят мнение от "Отворен парламент" и привеждат пример:

В секция 80 в 23 избирателен район София град (234610080, тук може да видите сканиран протокол, изготвен от СИК), са гласували общо 231 граждани – от тях 110 с машина.

Според общия протокол, обобщаващ данните от гласуването с хартиени бюлетини и с машина, преференциално са гласували 65 избиратели. Данните от самостоятелния машинен протокол обаче показват, че 60 от гласувалите с машина избиратели са отбелязали и преференция.

По-внимателен преглед на данните показва, че 13 кандидати, представители на различни политически субекти, са получили повече преференции от машинното гласуване, отколкото има отчетени за тях в общия протокол. Този проблем засяга както парламентарно представени партии (с членове в комисията), така и извънпарламентарни партии.

В този случай, от "Отворен парламент", че в секцията преференциите от машините не са били пренесени в обобщения протокол, който става част и от официалните резултати.

Въпреки поправките

За да бъдат отстранени проблеми като посочения по-горе, със свое решение ЦИК при повторното въвеждане на данните прави корекции на несъответствията преди да публикува окончателните резултати. В посоченото решение ЦИК поправя 6 000 технически грешки.

"Въпреки поправените 6000 грешки, анализ на изборните данни от 3000 секции с машинно гласуване показва, че в близо 40% от тях преференциите на хората, дали вота си с машина, не са отчетени от ЦИК в окончателните резултати. Проблемът, идентифициран в представената по-горе секция 80 в София, се повтаря в още 1138 други секции. Засегнати са всички участвали в изборите партии и коалиции", посочват в заключение авторите на анализа.

Клуб Z ще се свърже с ЦИК за коментар в първия работен ден от новата седмица.