„My Songs“ – четиринадесетият студиен албум на Стинг (и втори, включващ нови версии на стари песни) – излезе преди седмица, на 24 май. Турнето на звездата започна в Париж на 28 май, а на 1 юни София имаше честта да стане втората спирка в него. И в този, шести свой концерт в България, Стинг бе също толкова съвършен, колкото и в останалите, но и малко по-различен.

Фронтменът и основен композитор в „Полис” започна шоуто с „Мessage In A Bottle“ – хит от втория албум на групата от 1979 г. – и продължи разказа за живота си с песни от следващите 40 години. Половината от тях бяха от втория, солов и доста по-дълъг етап от кариерата му. Сред тях незабравимите парчета, превърнали се вече в евъргрийни, прозвучаха в по-различни варианти.

Например „Demolition Man“ вече е хардрок с тежък, енергичен китарен риф и ефектни включвания на китариста Бен Бътлър, заменил Доминик Милър, който по лекарска препоръка не участва в първата част на турнето. В акустичната балада „Shape Of My Heart“ в „Арена Армеец” Стинг си подели вокалите с беквокалиста, което придаде неочаквано красиво R&B звучене на една от най-обичаните песни на звездата.

Стинг казва, че тези песни са неговият живот. В новия албум някои от тях са преаранжирани, други – допълнени, трети просто са освежени, но всички са получили съвременен акцент. Албумът вече има и положителни, и отрицателни отзиви, някои критици предполагат, че причината Стинг да записва отново стар материал е, че го мързи да напише нов и може би страда от творческо безсилие.

В интервю за японски сайт тези дни Стинг посочва друго обяснение:

„Някои хора имат странната идея, че веднъж записана, музиката не бива да се пипа повече, сякаш е свещена реликва или музеен артефакт. Не съм убеден в това, защото технологиите се променят. Променил се е и гласът ми, сега е по-дълбок, по-богат, с повече текстура. Освен това имам различна музикална чувствителност, отколкото преди 40 години – не казвам по-добра или по-лоша, но различна.

Според мен е забавно да добавя съвременно звучене на старите думи и да сравняваме. Не казвам, че е по-добре или по-лошо – просто казвам, че е забавно да слушаме и да сравняваме…. Освен това тези песни са ми като деца и аз се радвам да видя, че те се развиват”.

Публиката в „Арена Армеец” също се радваше – може би не всички и не толкова на новостите, колкото на самия Стинг (и пееше заедно с него със и без подканяне). Гласът на почти 68-годишния вокалист наистина не само не е загубил нищо с годините, а дори е обогатен. Музикантът е и в отлична физическа форма. Като изключим, че между първите няколко изпълнения – той каза на два пъти „Благодаря, София!”, както и че преди „Brand New Day“ представи музикантите си, Стинг изкара следващите 15 песни като една – те се преливаха почти без паузи помежду им.

Баскитаритарата на Стинг изглежда сякаш е имала по-тежък живот от неговия. Но той ѝ е останал верен.

Досега май и концертите на Стинг у нас „преливат” един в друг – българската публика вече свикна да ѝгостува поне веднъж годишно – и винаги изкупува бързо билетите. Така че очакваме го отново и през 2020 г.

Песните в „Арена Армеец”, 1 юни, 2019 г.

1. Message In A Bottle (The Police)
2. If I Ever Lose My Faith in You
3. If You Love Somebody Set Them Free
4. Englishman in New York
5. Every Little Thing She Does Is Magic (The Police)
6. Brand New Day
7. Fields of Gold
8. Seven Days
9. Waiting for the Break of Day (Sting & Shaggy cover)
10. Shape of My Heart
11. Fragile
12. Wrapped Around Your Finger (The Police)
13. Walking on the Moon (The Police)
14. So Lonely (The Police)
15. Desert Rose
16. Roxanne (The Police)
17. Can’t Stand Losing You (The Police)
18. King of Pain (The Police)
19. Demolition Man (The Police)
20. Every Breath You Take (The Police)
На бис
21. Next to You (The Police)

 

 

Площад Славейков.