"Бихме желали да сигнализираме до вас - медиите, за некачествено и неправилно изпълнение на проектни и строително-ремонтни дейности, възложени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) във връзка с основния ремонт на пътя София-Перник, част от републиканската пътна мрежа. За съжаление, нашите сигнали досега не намериха отражение в работата на институциите."

Това пишат до Клуб Z граждани, обединени в т. нар. Инициативен комитет за подобряване на качеството на транспортното обслужване по пътя София-Перник.

Оттам прилагат "вълнуващи" видеа - какво се случва снощи в къщите им в баровския иначе квартал Владая, както и в пространството край пътното трасе след генералния ремонт на пътя, приключил в края на 2018 г. Кадрите са от последния дъжд снощи, както и от предпоследния.

Пътят за миньорския град и съответно - Гърция, минава западно от последните къщи на Владая, поясни Васил Николов от инициативния комитет. Това, което се вижда, че се лее, е в резултат на ремонта, след който бил премахнат бордюрът край платното. Преди той успешно отвеждал водата. "Пътят беше и с друг наклон", отбелязва Николов.

Хората добавят, че са провели множество разговори, както с представители на Областно пътно управление София-град, така и с АПИ. Потърсили и среща с министър Петя Аврамова, но досега няма резултат.

Проблемите според жалбоподателите са свързани "както със занижения контрол спрямо изпълнителите на строителните дейности, неизвършване на дребни съпътстващи строителни мероприятия, така и с неглижиране задължителното обезопасяване на пътния участък". Авторите на писмото казват, че не са изпълнени сравнително евтини съпътстващи дейности, свързани с отвеждането на повърхностните води, дългосрочната експлоатация на новоремонтирания участък и безопасността както на преминаващите, така и на живеещите в близост.

Резултатът е ето този:

Проверка на Клуб Z показа,че се касае за ремонт на път I-1 София - Перник през Владая, започнал в последните дни на октомври 2018 г. и приключил през ноември. Касае се за рехабилитация на на близо 1,5 км (в участъка от км 278+566.60 до км 279+170 и от км 281+100 до км 282+000).

Ето и фактологията, плюс исканията на гражданите, събрани в няколко точки:

1. Още преди изпълнението неведнъж сигнализирахме АПИ и проектантите, че ще има проблем с отводняването, а след това многократно ни бе заявено, че проблемите ще бъдат решени. Факт е обаче, че водата тече по дворове в близост до новоремонтирания участък и ги наводнява, а на други места събаря подпорни стени. Представяме и на Вашето внимание два клипа, на които се вижда как вследствие ремонта водата залива къщи и дворове.

 

2. Проблемите с пътната ивица - в по-голямата си част пътят завършва без бордюр или пътна ивица, без оформен банкет. Ако автомобил стъпи на банкета, на места пропада в 20-30, а на места и 80-сантиметрова дупка, което е изключително опасно.

3. Голямата част от шахтите и оттоците по новоасфалтирания участък вече пропаднаха и са под нивото на асфалта - това се случи за по-малко от месец след асфалтирането.

4. По време на изпълнение на строително-ремонтните дейности изпълнителите замърсяват всичко наоколо и не си събират отпадъците.

5. Урегулирането на двата вход-изхода на Владая, както и този на Горно Драгичево чрез светофари или кръгови движения, тъй като включването в пътя се случва изключително опасно. Също така настояваме и за затваряне с мантинела на незаконните включвания в пътя София - Перник, които са изключително опасни.

6. Известно е, че интензивността на автомобилния трафик на главен път Е79 в участъка от Перник до София е най-високата в България и отдавна е достигнала критериите за надграждането му до габарит и пропускателна способност, съответстващи на автомагистрала или поне на скоростен път. Този трафик създава огромен проблем с организиране и регулиране на пешеходните преминавания. Пешеходната пътека при гара Владая е изключително опасна и настояваме за преработване на светофара от тип "бягащ пешеходец" към пешеходен светофар с бутон за заявка.

От редакцията отправихме и писмено запитване до Агенция "Пътна инфраструктура" по въпроса. Оттам ни отговориха, че то ще бъде регистррано в деловодната система и ще бъде насочено към ресорните експерти за становище.

Клуб Z припомня, че доскорошният директор на АПИ Светослав Глосов и други длъжностни лица в момента са привлечени като обвиняеми от прокуратурата заради качеството на ремонта на пътя край Своге, където загинаха 20 души.