Бившият главен преговарящ на Северна Корея Ким Йон Чхол бе видян да придружава лидера Ким Чен Ун на концерт, съобщи държавната агенция КЦТА след твърдение в южнокорейски вестник, че Ким Йон Чхол е изпаднал в немилост, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Неделната публична поява на високопоставения представител на КНДР дойде след противоречиви съобщения за промени в преговарящия екип на страната със САЩ след провала на ядрените преговори между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун през февруари.

КЦТА назова Ким Йон Чхол на десето място в група от 12 души, които придружавали Ким Чен Ун и съпругата му на музикален аматьорски спектакъл на съпруги на корейски офицери. Севернокорейски медии показаха Ким Йон Чхол седнал на пет места от Ким Чен Ун на същия ред.

Общ план от концерта в неделя. Ким Йон Чхол е вторият отдясно наляво на редицата с червени столове за висшето партийно и държавно ръководство. Снимка АП / БТА

В петък южнокорейският вестник "Чосун Илбо", цитирайки неназован източник от КНДР, написа, че Ким Йон Чхол, който е колегата на държавния секретар на САЩ Майк Помпео от севернокорейска страна, е бил пратен в трудово-възпитателен лагер след провала на срещата на върха от февруари.

На въпрос на Ей Би Си нюз на 5 май за промени в севернокорейския преговарящ екип Помпео отвърна, че наистина изглежда, че бъдещият му колега ще е някой друг, но уточни, че това не се знае със сигурност.

През април официална снимка от севернокорейския парламент показа Ким Йон-чхол седнал зад Ким Чен Ун, но той не придружи лидера на КНДР на срещата му на върха с руския президент Владимир Путин по-късно същия месец, отбелязва Ройтерс.

Южнокорейският вестник "Чосун Илбо" твърди също, че високопоставеният севернокорейски пратеник Ким Хьок Чхол, който е участвал в подготовката на срещата на върха с американски официални лица, е бил екзекутиран заедно с други четирима служители на севернокорейското външно министерство, защото предал Ким Чен Ун, понеже бил спечелен на страната на САЩ, отбелязва АП.