Европейската комисия трябва да изготви до един месец оценка на искането на Холандия за връщането на визовия режим за албански граждани.

Това съобщи днес говорителката на ЕК Наташа Берто.

Искането е било получено в Брюксел на 31 май. Такова искане е прецедент за Комисията, допълни Берто.

Следващата стъпка е институцията да уведоми Съвета на ЕС и Европарламента за полученото уведомление. След това то трябва внимателно да бъде оценено и анализирано.

„Разбира се, решението да се въведе отново визовият режим не може да бъде взето с лека ръка. Всяка стъпка към задействането на този механизъм е обект на изключително внимателна оценка и анализ“, каза Наташа Берто.

Искането на Холандия  въз основа на решение на нейния парламент от 16 април. Като причина се изтъква значително нарасналата престъпност от албанската мафия. В документа се казва, че нейните организации се възползват от безвизовия режим, за да разширяват контрабандата си.

„В процедурата има няколко критерия, които Комисията трябва да вземе предвид, когато изготвя оценката си. Щом тя е готова, ЕК ще я предаде на Съвета на ЕС и Европарламента, които на тази основа ще решат дали да предприемат конкретни действия“, каза още Берто.

Източници от ЕК споделиха пред Клуб Z, че искането на Холандия в никакъв случай не означава непременно връщане на визовия режим.

В момента гражданите на Албания имат право на безвизов престой в ЕС за срок от 90 дни в рамките на 6 месеца.