Президентът Румен Радев сезира Конституционният съд за промените в Закона за държавната собственост, приети в първите дни на Народното събрание след изборите, съобщи президентската администрация.

Според държавният глава част от промените са противоконституционни и несъответстващи на международните договори.

Това става, след като Радев използва за 15-ти път правото си на вето и върна промените. ГЕРБ и "Обединените патриоти" обаче не се поколебаха да прегласуват законопроекта си и да отхвърлят ветото на държавния глава.

Основна цел на промените бе оптимизиране и по-бързо изграждане на значими национални обекти. Промените в закона предвиждаха и по-добри компенсации на собствениците на земеделски имоти над 50 дка при принудително отчуждаване. Радев дори похвали мерките за насърчаване на инвестициите в закона.

Според него обаче промените имат потенциала да засегнат множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес. 

"Изискването за обезщетяване с равностоен имот може да се окаже по-трудно, отколкото паричното обезщетяване", твърди Радев в мотивите на ветото си. 

В мотивите си той отбелязва, че не е постигнат баланс между обществения интерес и конституционното право на собственост, като всъщност се създава риск от забавяне на важни инфраструктура обекти.