Феновете на тениса видяха днес истинска класика в изпълнение на швейцарците Роджър Федерер и Стан Вавринка на "Ролан Гарос". И ще гледат нова, още по-голяма - Маестрото срещу Рафаел Надал на полуфинал.

Федерер надви своя сънародник в много оспорван и равностоен мач - 7:6(4), 4:6, 7:6(5), 6:4 в най-интересния четвъртфинал. Така той взе реванш за загубата си от Стан на същата фаза преди четири години. След това Роджър си даде почивка от Откритото първенство на Франция, а завръщането му тази година отново показва колко е голям.

Федерер успя с тактика, по-здрави нерви и гениалност в определени моменти. Не, че такава липсваше и на Стан, който с играта си щеше да победи почти всеки друг съперник.

В четвъртия сет мачът бе прекъснат заради буря над тенис комплекса, но бързо подновен. При рестарта рекордьорът по титли в Големия шлем беше по-свеж и с по-ясен план как да завърши мача победно.

Преди прекъсването на мача.

В същото време Рафа Надал просто мина през Кей Нишикори - също като природната стихия над френската столица - 6:1, 6:1, 6:3. Това е победа №91 за Матадора на клея в Париж.

Следва полуфинал между Федерер и Надал, а двубоят е под номер 39 между двамата (23:15 за испанеца). За последно те играха един срещу друг на "Ролан Гарос" преди 8 години - победа за Рафа. Последният му успех над големия му съперник и приятел датира от 2014 г. в Австралия.

Вавринка даде всичко, но загуби.

Рафаел Надал е актуалният шампион във Франция и гони титла №12. Единственият триумф на Федерер край Айфеловата кула беше постигнат преди точно 10 години.

Другите два четвъртфинала - Доминик Тийм - Карен Хачанов и Новак Джокович - Александър Зверев, са в сряда.