Еврокомисията е изпратила до властите в Чехия повече от един проектодоклад по проверката срещу премиера Андрей Бабиш.

Това стана ясно от отговора на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер на журналистически въпрос - изпратен ли е и втори доклад до Прага, както изискват правилата на ЕС.

На 31 май чешкият вестник „Хосподаржске новини“ съобщи, че ЕК е установила, че Бабиш е в конфликт на интереси и е извършвал измама с европейски субсидии. Според изданието неговата бизнес империя била поставена в доверителни фондове. И в резултат на Чехия може да се наложи да върне в европейската хазна 17,4 милиона евро.

„В момента тече процедура. Тя започна през януари и февруари. Екипът е от генералните дирекции „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“, „Земеделие и развитие на селските райони“, „Регионална и селищна политика“, подпомогнати от хора от ГД „Бюджет“. Както е обичайно, съобщихме заключенията на властите в Чехия. И сега те са поканени да реагират. После трябва да бъде направен анализ и да се сигне до решение на ЕК.

Всички проектодоклади трябва да стигнат до чешките власти. Очакваме реакция на всички наши доклади, които им изпратихме“, заяви Йотингер.

По-рано днес зам-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че проверката е била безпристрастна. Тя е следвала всички норми на ЕС, включително правото на проверявания да бъде изслушан. Целта й е защита на средствата от бюджета на Чехия и ЕС.

Бабиш окачестви като неприемлив вчерашния протест срещу него в Прага, в който участваха над 100 000 души. Същевременно той смята да изрази недоволство от разследването пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде ДПА. Чешкият премиер заяви, че разследващите са се държали по скандален начин и са некомпетентни.