Националният отбор по футбол записа първа загуба в квалификациите за Евро 2020, при това доста неприятна - в дебюта на Красимир Балъков и срещу пряк съперник за второто място.

"Лъвовете" спазиха лошата традиция срещу Чехия и отстъпиха с 1:2 - с обрат в Прага. България все още е без победа в евроквалификациите, има две точки от три мача. В понеделник е двубоят срещу Косово на стадион "Васил Левски". Чехия е с мач по-малко, но вече има три пункта.

А началото беше отлично за селекцията ни - дебютантът в официален мач Исмаил Иса (горе) откри резултата в 3-тата минута с глава след центриране на Ивелин Попов.

В 20-ата минута обаче Патрик Шик (играч на "Рома") изравни след поредица от грешки и недоразумения в защитата на "лъвовете". В тези минути домакините вече имаха преимущество. Шик удари напречната греда в 30-ата мин.

В 39-ата Васил Божиков изби топката пред голлинията.

Пет минути след началото на второто полувреме Шик направи обрата пълен - 2:1. Нататък талантливият нападател пропусна да запише хеттрик. Домакините продължиха да доминират. В самия край Ивелин Попов имаше прилична възможност да изравни.

Двубоят се игра пред около 15 хиляди зрители, сред които имаше шумна и гласовита българска агитка на стадион "Дженерали".

Красимир Балъков очевидно опита да изненада наставника на домакините Ярослав Шилхави с включването на Иса, на 18-годишния Мартин Минчев, а също така на Георги Сърмов, който дълго не бе обличал националния екип.

Още трима футболисти записаха дебюти - защитникът Кристиян Димитров, а също така Янис Карабельов и Цветелин Чунчуков, които влязоха като смени.

Срещата започна с минута мълчание в памет на починалия бивш президент на УЕФА Ленарт Йохансон.

Слаб мач за нашия отбор, който можеше да допусне още по-тежко поражение - като цифрово изражение. Тази вечер в Прага проличаха слабостите на българския футбол по всички параграфи - физика, техника, тактика...  

Чехите просто са по-добри - и като индивидуалности, и като отбор, независимо че не блестят така, както в миналото.

Другият двубой в групата - Черно гора - Косово, завърши 1:1. Което е някаква утеха, но българския отбор трябва и да печели мачове, а не само да разчита на благоприятни резултати от другите.

"На нас ни се искаше мачът да свърши по друг начин. Трябва да признаем, че отборът на Чехия е на доста добро ниво, коментира Балъков след двубоя пред БНТ. -Доволен съм като цяло от това, което изисквахме от футболистите. Нямахме късмет в някои ситуации. Видяхте, че тези високи и здрави чехи ни създадоха доста проблеми. Като за първи мач съм доволен съм от представянето на отбора. Не съм доволен единствено от резултата. В мача имаше доста хубави неща от наша страна. Ще трябва да бъдем концентрирани и да създаваме повече положения. Трябва да се работи.“

"За първи път играем в тази схема, но се опитвахме да задържаме повече топката, да търсим диагоналните пасове, да излизаме от тяхната преса и да създаваме положения. Смятам, че играчите, които съм взел в националния отбор имат място в него. Сърмов изигра един перфектен мач. Иса даде всичко от себе си и вкара гол“, добави специалистът.

"При по-младите футболисти е нормално да им е нужно повече време. Във футбола нямаме време да бъдем тъжни. Трябва да се възстановим и да се представим по-добре в мача срещу Косово. Имаме все още някакви шансове. Трябва да победим Косово на всяка цена и да очакваме развитието на останалите мачове. Ще подхождаме мач за мач“, завърши Красимир Балъков.