"Това е в някаква степен едно объркано дете, на което се надявам да му се окаже помощ."

Така зам.главният прокурор Иван Гешев обобщи портрета на разкрития в Пловдив 16-годишен ученик, който - според службите, е планирал атентат с взривни вещества. 

Гешев през цялото време наричаше обвиняемия "едно дете" и неколкократно държеше да подчертае пред медиите, че "на първо място става въпрос за едно дете и за жертва".

"Става въпрос за лична трагедия в някаква степен, която, за щастие, не е развита в някакви мащабни размери", обяви прокурорът, като нарече станалото "малкия дявол".

Той отрече спекулациите по медиите - кога, къде и как се е канел да използва бомбите си задържаният - това си знаел само той.

Въпреки това от думите му станаха ясни поне три неща: първо, у младежа са намерени чудовищни количества взривни вещества, касаещи подготовка на сериозен атентат.

Става въпрос за две претърсени помещения в града под тепетата, където са открити "множество в процес на изготвяне самоделни взривни устройства".

Имало е налична т. нар. тръбна бомба. Устройство, което е най-просто за изготвяне, и много често се използва при атентати в САЩ.

"Другото е взривно устройство в процес на изготвяне, в което веществото е поставено в пластмасов съд, той е поставен в друг съд, а между тях са сложени множество пирони за максимален поразяващ ефект.

Теглото на веществото е 14,5 кг и то се е използвало в някои атентати в Белгия и Франция, включително и в атентата в Сарафово. Само че по преценки на експерти, там е било между 2-3 кг вещество, а тука става въпрос за 14,5 кг", отбеляза Гешев.

Той подчерта, че момчето е суперинтелигентно и след като се е радикализирало вследствие на чатове с Ислямска държава, за няколко седмици е напреднало в познанията до степен да направи всичко това от напълно общодостъпни съставки.

Открити са още бомба гип – пиратка с пирони, множество механични, електронни, електрико-механични прекъсвачи за електрически вериги, части от различни ел. вериги, раница с батерия и сътоветна ел верига в тази раница, стана ясно още.

Второто - Гешев очевидно бе недоволен от решението на Специализирания съд, който вчера е пуснал заподозрения вкъщи с мярка за неотконение - надзор от детска педагогическа стая. Зам.главният прокурор нарече това "в някаква степен грешка".

Не за друго, но прокуатурата - макар че той не бил лично на заседанието и не чул фактите - предпочитала с "това дете" да се работи от съответните експерти и психолози, в изолирана среда. Затова и ще протестират леката мярка пред Апелативния спецсъд.

Третото в изказването му бе, че Гешев, който е доскорошен шеф на Специализираната прокуратура (по закон тя се занимава и с делата по Глава 1 от НК, т.е. - за тероризъм), заговори и за промени в законодателството

"Някои проблеми, които считаме за латенти и несъществуващи, вече са в България. Тези проблеми касаят и всеки един от нас като родител в тази страна", заяви той.

"Поканен е да влезе с цел секретност в един от чатовете, които масово се ползват и са известни на ИД. Съответни канали е гледал с такова съдържание, водени са съответните разговори, изпратени са съответните клипове – всеки може да предположи какво му е показвано, за да вижда и да свиква."

Затова обвинителят допълни, че вече в интернет децата не само могат да попаднат на педофил или да им продадат дрога, но и на обучени вербовчици от Ислямска държава - точно какъвто бил случаят. По отговорите на пловдивския младеж на беседите, експертите извадили извод, че той е вербуван именно от такъв професионалист - включително с това какво да казва и как да действа при разпит. Въпросните вербовчици на души в интернет били по-ценни от петрола и златото за терористичните организации и стрували повече от 100-200 бойци, заключи обвинителят.

Затова той изведе тезата, че трябва да има единни антитерористини междуведомствени центрове, каквито са видели в САЩ ("под егидата на главния прокурор", не пропусна да отбележи Гешев, б.а.).

Там службите обобщават информацията, реагират синхронизирано и уставно при кризи, докато тук реакцията в сряда - отнела рекордно ниските едва 5-6 часа след сигнала от родителите на задържания - се дължала само на добрите лични контакти със службите.

"Искат се дребни законодателни промени в Закона за противодействие на тероризма... Другото е техническа част. Но да се разчита на личния контакт е несигурна работа, защото днеска го има, утре го няма", отбеляза той.

И обобщи:

"Като сме влезли в такъв отворен режим, ще ви го кажа: взаимодействието беше перфектно, разви се в рамките на 5-6 часа. И пак ще кажа – българските граждани могат да се гордеят със своите служби за сигурност и конкретно с прокуратурата и следователите. Които отдавна се готвим с наши партньорски служби за подобен тип проблеми."

Гешев призова още „това дете“ да не бъде издирвано, снимано семейството и училището му, ,защото това ще доведе до неприятен краен резултат.

На въпрос - в училище ли е задържан младежът, Гешев бе мек:

"Не си представяйте, че сме някакви такива, които ще нахлуят с Отряда за борба с тероризма с бронежилетки в училището."