Решение на стюардите за пет секунди наказание предопредели крайното класиране в Гран При на Канада от Формула 1. Себастиан Фетел ("Ферари") пресече финалната линия първи, но заради санкцията победата отиде за Люис Хамилтън ("Мерцедес") - пета за него от началото на сезона.

Така серията на "сребърните стрели" продължи - само техните пилоти Хамилтън и Валтери Ботас са стъпвали най-високо на подиума в седемте старта от началото.

В 49-ата обиколка световният шампион опита да изпревари Фетел на четвъртия завой. Германецът допусна грешка и излезе от пистата. При завръщането на трасето обаче веднага зае състезателната траектория, а това е опасна маневра. Едва не се стигна до сблъсък. 4-кратният световен първенец протестира по радиото, че не е имало къде да отиде.

Това е причината към времето му да бъдат добавени пет секунди. Фетел беше бесен и след края на състезанието. Той отказа да паркира болида си, не даде интервю веднага, а се прибра в бокса на "Ферари". Когато излизаше за награждаването, Себ премести табелата за първото място от колата на Хамилтън и я размени с тази за второто (долу).

Все пак той поздрави Люис. Двамата отново демонстрираха приятелски отношения. Британецът дори го покани да се качи до него най-високо.

Като изключим всичко това, надпреварата вървеше нормално. Фетел спечели вчера първа позиция и потегли като №1, следван от Хамилтън и от съотборника си Шарл Льоклер, наредил се трети. 

Сбъднаха се прогнозите, че "Ферари" ще има предимство на тази писта, но ето че отново не спечели.

Четвъртото място е за Валтери Ботас ("Мерцедес"), петото - за Макс Верстапен ("Ред Бул"), а шести е Даниел Рикардо ("Рено").

В генералното класиране Хамилтън има 162 точки, Ботас е със 133, а Фетел събра 100 т. Успехът на Люис е седми за него в Монреал, с което се изравнява с Михаел Шумахер, който има също толкова триумфи там.