Три водещи руски вестника излязоха днес с почти еднакви първи страници в знак на солидарност с арестувания журналист Иван Голунов, предаде Асошиейтед прес.
"Комерсант", "Ведомости" и РБК, смятани за най-уважаваните всекидневници в Русия, публикуват обща редакционна статия под заглавието "Аз съм/Ние сме Иван Голунов". Печатните медии настояват за прозрачно следствие по делото срещу изтъкнатия разследващ журналист. 
В четвъртък Голунов бе задържан от полицията в Москва по подозрение в разпространие на наркотици. Той бе бит и държан 12 часа в ареста без среща с адвокат. След силна обществена подкрепа за него журналистът бе поставен в събота под домашен арест. 

Трите вестника заявяват, че доказателствата срещу журналиста от онлайн изданието "Медуза", са съмнителни, съобщи АП.
Експертите на МВР не са открили следи от наркотични вещества върху дланите и под ноктите на Голунов. Това обяви днес правозащитната организация "Агора", чиито адвокати защищават журналиста, предаде ТАСС. 
Вчера Франс прес цитира генералния директор на сайта "Медуза" Галина Тимченко и главния редактор Иван Колпаков, според които Голунов е преследван заради професионалната си работа. По думите на Тимченко той е получавал смъртни заплахи почти всекидневно. Пред съда журналистът каза, че обвиненията срещу него са свързани с разследванията за мафиотската подялба на "бизнеса с гробищата" в Москва.

На сайта на профсъюза на журналистите и работещите в медиите в Русия завърши подписката под открито писмо с настояване да бъде освободен Голунов. Под петицията са се подписали 7578 журналисти. Днес писмото ще бъде връчено на Министерството на вътрешните работи, на Главната прокуратура и на следствието.

На 12 юни, когато е Деня на Русия, по призива на колеги на Иван Голунов от "Медуза" ще бъде организиран митинг в центъра на Москва за освобождаването на известния журналист.