В Судан беше извършен опит за преврат срещу временния Военен съвет, съобщи, позовавайки се на собствени източници телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС.
Според постъпилите сведения са задържани 68 офицери, взели участие в неуспешния преврат и срещу тях се води следствие.
Телевизията съобщава, че повечето членове на групата, опитала се да свали от власт Военния съвет, са офицери ислямисти, верни на предишния режим.
На 11 април след продължили няколко месеца протести и на фона на тежкото икономическо положение в Судан армията отстрани от длъжност управлявалия 30-години президент Омар Башир, като управлението на държавата бе поето от временен Военен съвет. Той разпусна парламента и суспендира конституцията. След като на 3 юни полицията и спецчасти разпръснаха със сила протест на опозицията, призоваваща за възможно най-бързо съставяне на цивилно правителство. В сблъсъците загинаха десетки демонстранти, а привържениците на опозицията обявиха обща стачка. Опитите за посредничество на Етиопия засега не се увенчават с успех и САЩ възнамеряват в близко време да изпратят свой специален пратеник в размирната страна.

БТА