"Васко, добре дошъл отново в Нова!"

Това написа в специално приветствие в профила си във фейсбук босът на Лудогорец, председател на КРИБ и съсобственик на Нова тв Кирил Домусчиев.

"Пожелавам ти още много силни разследвания и награди! Силната разследваща журналистика винаги ще бъде в програмите на Българската телевизия - Нова. Това е нашият дълг към обществото! Хора като Васко са рядкост и заслужават нашето уважение!", допълва Домусчиев.

 

 

Само ден, след като официално стана ясно, че разследващите журналистки Миролюба Бенатова и Генка Шикерова са "освободени" от Нова тв, медията се похвали с ново (старо) попълнение. "Журналистът Васил Иванов се завръща, готов за нови разкрития за злоупотреби и нарушения", гласи началото на съобщението от телевизията. 

Той ще прави "нов проект за журналистически разследвания", който ще започне през есенния телевизионен сезон. Васил Иванов "се завръща в медията с подписан авторски договор, след личната покана на собственика на „Адванс Медия Груп“ Кирил Домусчиев", съобщава още Нова тв. Припомнено е как в 14-годишния му опит на екран, Иванов е разкрил случаи на корупция при "редица висши държавни и общински чиновници, а "десетки кметоне и директори на агенции губят постовете си". Имало и осъдени, макар примери да не са приведени. В съобщението се припомня още как Иванов  успя да прехвърли на свое име бронирания служебен автомобил на главния прокурор Никола Филчев, как журналистът е бил многократно обект на заплахи и посегателства. През 2006 година бе взривено жилището му с бомба, чиято мощност е 1 кг. тротилов еквивалент.

Васил Иванов напусна Нова тв през 2017 г. - "заради системна цензура" - по собствените му думи. В отговор тогавашната шефка на новините в медиата Дарина Сарелска отвърна тогава: "Намирам за съвсем естествено за времето, в което живеем, опитът да сложиш прът в колелата на порочната журналистика, да се нарича цензура. В този смисъл съм професионално поласкана!"

Досега Иванов бе в екипа на Канал 3. За завръщането му в Нова тв се заговори още, когато се разбра, че новото ръководство на телевизията прави ревизия на екипа, а начело на новините застана Миляна Велева, която също бе кадър на Канал 3, а преди това на ТВ7.

Същевремнно днес "напуснатите" Бенатова и Шикерова написаха еднотипни статуси, в които съобщват за раздялата си с медията.

 

 

 

Към разследващия екип на Нова тв се присъединява и репортерката на телевизията и на сайта TrafficNews.bg Тина Ивайлова. Тя работи в Нова тв от 2012 г. И в нейната биография, както и в тази на Иванов са изброени журналистическите отличия в годините. 

Това е поредната промяна в екипа на Нова тв след смяната на собствеността на "Нова Броудкастинг Груп". Малко след влизането на "Адванс Медиа Груп" на братята Георги  и Кирил Домусчиеви във владение, Нова тв се раздели със Силва Зурлева, която бе в ръководството на медията в продължение на повече от 20 години. Освободена бе и Виктория Бехар, макар да бе заела поста едва два месеца по-рано. Последва напускане на редактори.

Преди две седмици Николай Александров, главният редактор на спортния сайт Gong.bg, част от "Нетинфо" и медийното портфолио на Нова телевизия, подаде молба за напускане. Колегите му от Дарик радио обявиха, си тръгнат заедно с него от сайта, който създадоха в началото на 2007 г.

Изпълнителният директор и миноритарен собственик на "Нетинфо" Христо Христов заяви, че не е приел оставката на Александров и че в последните месеци имало засилена намеса в редакторската политика на сайтове в групата. Нова тв излезе с опровержение на твърденията им. В крайна сметка Христов бе отстранен от директорското си място, а за главен редактор на Gong.bg беше назначен Бисер Тошев, който идва от Sportal.bg.