Холандският парламент гласува против започването на преговори с Албания за присъединяване към ЕС заради проблеми с организираната престъпност и корупцията, предаде "Файненшъл таймс" (ФТ). 

Медията се позовава на наблюдатели, според които преграждането на пътя на Тирана към Съюза може да прати страната в дълбока политическа криза, особено след като вече е предприела сложни реформи, за да се справи с корумпираните съдии и прокурори. Според холандския външен министър Стеф Блок започването на преговори с Албания сега би било твърде прибързано решение, съобши ФТ.

Това е първата стъпка в посока разделянето на кандидатурите на Северна Македония и Албания, въпреки че в сряда председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че трябва да се водят едновременно преговори и с двете страни.

"Направихте всичко, което се очакваше от Вас", изтъкна той по време на посещение на президента на Северна Македония Стево Пендаровски в Брюксел. "Но искам да съм честен с Вас: не всички държави членки са готови да вземат решение за започване на преговори през следващите дни", допълни Туск.

Въпреки това председателят на Европейския съвет увери, че въпросът за членството на двете страни "не е дали, а кога".

На 13 юни албанският парламент дебатира гласуването на вот на недоверие срещу президента на страната Илир Мета, след като той отмени предстоящите местни избори на 30 юни, предаде Асошиейтед прес. Той ги определи за "недемократични", тъй като политическата опозиция няма намерение да участва.

Дясноцентристката опозиция, водена от Демократическата партия, организира протести в Албания от средата на февруари, обвинява правителството, че има връзки с организираната престъпност и настоява за предсрочни парламентарни избори.

Премиерът Еди Рама отхвърля обвиненията и държи местните избори да се проведат по график на 30 юни, за да се предотврати опитът на опозицията за политическото "изнудване" (целта, на което е свикването на предсрочни парламентарни избори).

Централната избирателна комисия е съставена основно от представители на управляващата Социалистическа партия. Затова тя отхвърли указа на президента и обяви, че се води подготовка за изборите на 30 юни.

Еди Рама определи действието на президента за "брутално, трансгресивно, безотговорно и непростимо".

"Илир Мета загуби правото си да остане в президентския офис", заяви той. "Нищо не може да ни попречи да проведем изборите на 30 юни", подчерта Рама.

В крайна сметка бе приета резолюция (100 гласа "за" и 7 гласа "против"), която определи действието на Мета като "абсолютно невалидно, пресичащо конституционните и правните компетенции на президента".

Управляващата "Социалистическа партия на Албания" е с 74 депутата от 140, а се нуждае от 94, за бъде успешен вотът.

Дори и тогава обаче, последен ще се произнесе лошо функциониращия Конституционен съд.