По време на срещата на върха на съюза следващата седмица четирите страни от Вишеградската група "ще представят обща позиция" по въпроса за кандидатурите за ръководните постове в ЕС. Това съобщи говорител на унгарския министър-председател Виктор Орбан след срещата на групата днес в Будапеща, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 
Премиерите на Полша, Словакия, Унгария и Чехия заседаваха в унгарската столица, за да се подготвят за форума на ЕС. На него те ще подкрепят кандидати, които биха се отнасяли сериозно към региона на Централна Европа и биха подкрепяли неговите интереси, се казва в изявлението на говорителя.
След срещата с тримата си колеги чешкият премиер Андрей Бабиш каза пред репортери, че Вишеградската група не е постигнала споразумение за общ кандидат за председател на Европейската комисия или председател на Европейския съвет.
После Бабиш написа в "Туитър", че Европейската комисия не трябва да бъде оглавявана от водещ кандидат, а от човек, който отстоява интересите на всички страни членки, включително на тези от Вишеградската група. Системата с т.нар. шпиценкандидати, издигани от партийните групи в Европейския парламент, предвижда те да бъдат гласувани от евродепутатите. Но тази система не е задължителна и кандидатурите ще бъдат обсъждани от ръководителите на страните членки през следващите седмици, посочи Ройтерс.