Обискираните вчера от прокуратурата, ГДБОП, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията 5 кабелни оператора са действали от години в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница.

Това стана ясно на пресконференция на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова и шефа на сектора "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев, които подчертаха, че това е на практика цяла южна България.

Арнаудова изчисли, че от 2,4 млн. потребители на кабелна телевизия у нас 700 хиляди са в т. нар. сив сектор.

"Държавата не знае за тях, чрез тях собствениците на кабелни тв,осъществявайки престъпления срещу интелектуалната собственост, укриват и данъци. Които са в големи размери", заяви Арнаудова днес.

По това и ще бъдат двете насоки на обвинението, макар в момента да няма привлечени конкретни обвиняеми. След цялата акция, ръководена от 8 отделни екипа на ГДБОП и прокуратурата, в ареста засега е задържан само един компютърен специалист от Дупница, който опитвал да попречи на служителите на НАП да проследят оборотите, прекъсвайки връзката на касовия апарат.

От думите на Арнаудова стана ясно още, че на обискираните кабеларки са иззети техниката и парите.

"Не просто оперативната информация беше потвърдена с годни доказателствени средства, но и събрахме изключителен обем от доказателства – техника и съпътстващи устройства. Парични средства. - обясни прокурорката. - Този обем от доказателства на този етап със сигурност ни води на изводи за привличане на обвиняеми." 

Арнаудова и шефът на сектора срещу киберпрестъпноста Колев заявиха, че щетите към вчерашна дата се изчисляват на 10, 524 млн. лв. само за трима правоносители – бТВ, Нова и НВО. Въпрос на доказване е конкретният размер.

"Въпреки действията през годините, все още съществуват кабелни оператори, които си позволяват да бъдат пирати. Получават суми, които не са малки, но на практика извършват престъпления", каза още Арнаудова.

Обобощението:

Обвиненията ще бъдат по чл. 172а от НК: "Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева." Плюс обвинения за укриване на  данъци.

Разпространявани са без договор с носителя на авторските права над 60 тв програми – чуждестранни и български.

Разследвани са 5 кабелни оператори 

Сигналът е подаден преди повече от 2 месеца и от национални, и от чуждестранни тв.

В рамките на разследването са установени и медии, които са пиратирани, без те да знаят.

Само в благоевградския регион разследваните кабелни оператора са два.