Асоциацията на европейските журналисти - България изпрати поредица въпроси до Върховната касационна прокуратура във връзка с проверката на двама журналисти от сайта Биволь.

В четвъртък създателят на сайта Асен Йорданов бе разпитван над три часа в полицията. Стана ясно, че разследването се води от най-висшата инстанция.

От АЕЖ отбелязват, че при подобни действия срещу журналисти, особено такива, които се занимават с разследвания, включително на прокуратурата и висшите етажи на властта, е "абсолютно необходимо да бъде показано на обществото, че не става дума за ответна репресия от страна на властите върху неудобни за тях журналисти."

Говорителката на прокуратурата не е била достъпна за представителите на Асоциацията. В следствие на това и с цел обществото да бъде информирано, те отправят пет въпроса към държавното обвинение:

  • С данни за какво престъпление разполага прокуратурата, какъв е предметът на проверката и на какъв етап се намира тя?
  • Какво е наложило двамата журналисти да бъдат разследвани от Върховна касационна прокуратура, като орган от най-висша инстанция, а не от районните или окръжни прокуратури по по постоянен адрес, които по правило би следвало да са компетентни ?
  • На какво основание Върховна касационна прокуратура е иззела компетентността на районната или окръжна прокуратура за проверка по случая?
  • Има ли значение фактът, че посоченият като подател на сигнала отрича да го е подавал? Прокуратурата отчела ли е това обстоятелство и придава ли му значение в хода на проверката?
  • В течение ли е главният прокурор Сотир Цацаров с проверката и има ли отношение към нея?

Ще продължаваме да следим случая, добавят от АЕЖ.