Голяма част от Латинска Америка е поразена от прекъсване на електроснабдяването, съобщиха местни медии. По първоначални данни са засегнати близо 50 млн. абонати. Аржентинската енергийна компания Едесур (Edesur) потвърди в Туитър, че Аржентина и Уругвай изцяло са без ток. Според аржентинския в. "Насион" Бразилия и Чили също са засегнати, а Би би Си съобщи за спиране в Парагвай.

"Масовият срив във взаимосвързаната електрическата система остави целите Аржентина и Уругвай без електричество", съобщи компанията Едесур Аржентина в социалната мрежа „Туитър“. Според изявлението системата се е сринала в 7 сутринта (13 часа българско време).

 

 

Уругвайската енергийна компания UTE заяви, че "срив в мрежата на Аржентина е засегнала взаимосвързаната система, оставяйки цялата национална територия без ток, както и няколко провинции на съседната страна".

 

 

Спирането на тока засегна целия район на Буенос Айрес наред с провинции в южната и северната част на страната, пише БТА.

Според министерството пълното възстановяване на услугите ще отнеме няколко часа.

Засегнато е и водоподаването, допълва ДПА. Местната водоснабдителна компания призова клиентите си да ограничат използването на питейна вода до необходимия минимум. Не работеха светофарите, нито бе възможно да колите да бъдат заредени с гориво. Спряха и всичките шест линии на метрото в Буенос Айрес.

Уругвайската енергийна компания УТЕ (UTE) посочи в туит, че системата й се възстановява от нулата, отбелязва АП.

Според компанията спирането на тока се дължи на проблем в аржентинската мрежа. Услугите са възстановени в част от крайбрежните градове и компанията продължава да работи за пълното им възстановяване. Говорител на бразилския енергиен оператор посочи, че аварията не е засегнала мрежата на северния съсед на Аржентина.