Разкритията в "Ню Йорк таймс", че САЩ са успели да заложат в руската електроснабдителна мрежа потенциално разрушителни механизми, показват, че кибервойната на теория е възможна, заяви Кремъл, цитиран от Ройтерс. 

Американският вестник публикува в събота статия, в която се позовава на неназовани сегашни и бивши правителствени служители на САЩ, които са разказали за внедряването на американски компютърен код в руската електропреносна мрежа и в други системи.

По-рано тази година САЩ дадоха да се разбере, че ще отговарят на руските кибератаки.

Запитан за тези разкрития, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза:

"Несъмнено тази информация говори за наличие на хипотетична възможност за кибервойна и за военни кибердействия срещу Руската федерация".

Песков добави, че неназовани от него стратегически елементи от руската икономика много пъти в миналото са били обект на кибератаки и че властите непрекъснато работят за сигурността на икономиката и на най-чувствителните й сектори, предаде БТА.

Съединените щати се подготвят да водят по-агресивно кибероперации за ответен удар, на фона на нарастващи кибератаки и заплахи за намеса в президентските избори през 2020 година, съобщи през март пред комисия в Конгреса генерал Пол Накасони, началник на Киберкомандването на САЩ.

Чуждестранните спецслужби предприемат опити да се внедрят в системите за управление на инфраструктурата на Русия, съобщи днес източник от ръководството на руските силови ведомства, коментирайки статията на в. "Ню Йорк таймс", съобщиха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Източникът отбеляза, че става дума преди всичко за транспорта, банковата сфера и енергетиката.

"Ние наблюдаваме и регистрираме подобни опити", каза той и добави, че руската страна успява да неутрализира тези действия.