ЕС отлага за октомври определянето на дата за начало на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония.

Решението бе взето на Съвет „Общи въпроси“ в Люксембург.

Новината съобщи на брифинг еврокомисарят по разширяването Йоханес.

„За съжаление, едно малцинство от страни членки не подкрепи ясното предложение на Комисията за започване на преговори със Северна Македония и Албания още днес. Комисията продължава твърдо да вярва, че Съюзът трябва да възнаграждава тези, които са изпълнили всички критерии“, каза той.

Хан не назова конкретни държави. Знае се обаче, че сред противниците на започването на преговори, особено с Албания, е Холандия. Първо в края на май парламентът в Хага изпрати писмо до Брюксел с искане да бъдат върнати визите за албанските граждани. А миналата седмица холандските депутати гласуваха против започването на преговори с тази страна.

От ЕС обаче дават сигнал, че нямат намерение да разделят двете държави.

Същевременно на заседанието на Съвет „Общи въпроси“ бе отбелязано, че Турция се отдалечава от ЕС. Изразена бе и сериозна загриженост от незаконните сондажи за петрол на страната в изключителната икономическа зона на Кипър.

„Съветът подчертава сериозното и непосредствено негативно влияние, което такива незаконни действия  могат да нанесат на отношенията Турция - ЕС. Съветът призовава Комисията и Европейската служба за външна дейсност да дадат незабавно предложения за ответни мерки. Те биха могли да се отнасят, освен за друго, за финансирането или срещите на високо равнище“, каза Йоханес Хан.

На заседанието си Съветът прие заключения, отнасящи се за Турция и страните от Западните Балкани – Албания, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина.