Турция е все по-изолирана от Европа и в НАТО и във все повече западни столици елитите се питат дали това е държавата, на която разчитаха да бъде регионален стожер на стабилността и сигурността и пример за светска демокрация в ислямска страна.

Днес агенция Блумбърг съобщава, че администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля три пакета санкции да накаже Турция за покупката й на руските ракетни системи за противовъздушна отбрана С-400 според неназовани източници запознати с въпроса.

Вчера посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пайет предупреди Турция да спре спорните си опити за проучвания за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър, която Анкара не признава.

Пак вчера министрите на европейските въпроси на ЕС приеха документ за Турция (вж. точка 35), който се отличава със суровите си предупреждения и отрицателни оценки. Министрите възложиха на Европейската комисия и на дипломатическата служба на ЕС незабавно да предложат ответни мерки на турското поведение. Очаква се темата да бъде и в дневния ред на двудневна среща на върха на ЕС, коята започва в Брюксел утре.

Тревожното е, че това се случва с държавата с вторите по големина въоръжени сили в НАТО, главната опора на югоизточния му фланг, ключов партньор на Европа в борбата с тероризма и с нелегалната миграция и в икономиката и търговията.

Качествена промяна

Според Блумбърг най-тежкият пакет от замислените американски санкции "ще осакати вече затруднената турска икономика". Освен това САЩ ще спрат доставките на десетки от най-модерните си изтребители Ф-35 на корпорацията "Локхийд Мартин", част от чиито детайли се произвеждат в Турция. Те ще отрежат фирмите й от отбранителния сектор от финансовата си система, както в същото време ще направят почти невъзможно за тях да купуват компоненти и да продават свои стоки на американския пазар.

Очаква се мерките да влязат в сила през юли заедно с първите доставки на С-400 в Турция. Тръмп според агенцията не иска да ги налага, преди да се е видял лично с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на срещата на 20-те водещи икономики (Г-20).

Блумбърг припомня, че САЩ направиха всичко възможно да разубедят Турция да купи руските ракети, направиха й най-доброто досега предложение да купи американските им аналози "Пейтриът", но това не даде никакъв резултат. Публикацията цитира свидетелствата на доскорошния помощник държавен секретар по европейските въпроси Уес Митчел пред Сената през юни 2018 г.:

"Решение за покупка на С-400 ще промени качествено отношенията САЩ - Турция по начин, който ще бъде много трудно да се поправи". 

Петролна платформа в морето край кипърското пристанище Лимасол. Снимка АП / БТА

Посланик Пайет коментира турските действия вчера пред журналисти на церемония по доставката на над 70 американски бойни хеликоптери за гръцките военноморски и военновъздушни сили в база близо до егейското пристанище Волос. Повечето от машините са предназначени за разузнаване и подкрепа на сухопътните сили и могат да играят значителна роля при защитата на гръцките острови при евентуален военен инцидент.

САЩ и ЕС "споделят възможност за развитие на действията във водите около Кипър и по-специално - за съвместния ни интерес да се избягнат по-нататъшни провокационни действия от страна на Турция", каза Пайет.

 

Строго предупреждение

 

"Турция трябва да избягва заплахи и действия, които вредят на добросъседските отношения, да нормализира отношенията си с Република Кипър", казва във вчерашните си заключения Съветът на ЕС. "ЕС ще наблюдава отблизо развитията и е готов да отговори съответно и в пълна солидарност с Кипър. Съветът приканва Комисията и Европейската служба за външно действие да представят незабавно варианти за подходящи мерки".

В повтарящата се констатация, че присъединителни преговори на Турция с ЕС са в застой и че няма нови глави за отваряне и затваряне, ЕС намеква, че следващата стъпка може да бъде формално замразяване на преговорите, каквото имаше преди девет години, или окончателното им спиране.