Article_top

Закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето на дейността му в НЗОК стана повод популярният блогър Боян Юруков да започне да следи движението и на новите случаи на подаване и разглеждане на молби. Днес Юруков публикува материал, озаглавен "НЗОК без нито едно решение за болно дете от месец", в който изнася данни за това как след трансформацията работата буксува. Статията му бързо придоби популярност и е едно от най-споделяните неща в социалните мрежи. Предизвика и ответната реакция на Здравната каса - с опровержение.

Публикуваме материала на Юруков, както и отговора на НЗОК с оглед важността на темата.

НЗОК без нито едно решение за болно дете от месец

Снощи стана ясно, че майка на тежко болно дете е получила фактура за лечението му заради сериозното забавяне на молбата ѝ във Фонда за лечение на деца. Всъщност такъв фонд вече няма, защото от началото на април функциите му бяха поети изцяло от Здравната каса. Или поне би трябвало.

Знам, че в такава ситуация е абсурдно да говорим за числа и статистика и това е последното, което искате да чуете от мен. Има обаче нужда, защото ситуацията е наистина абсурдна. Още повече, че 6-годишната Мария далеч не беше единствената в такава ситуация – има още поне 130 деца като нея и ще стават още повече.

Какво прави въобще НЗОК?

Накратко, фондът през годините имаше най-грубо две функции – прозрачно харчене на средства отделени за такива деца и бързо придвижване на документите, за да чакат максимално кратко. За първото без липса на скандали се грижеше кръг от експерти и обществен съвет. За второто с доста променлив успех – администрацията. Всичко това имаше за цел да бъде „временно“ докато НЗОК си оправи процедурите и поеме функциите.

За да се оцени тази ефективност и дали НЗОК се справя по-добре (или въобще) със задачата, трябва да сравним с миналото. Ако ви се занимава с подробностите, ще ги опиша по-надолу, а тук са изводите накратко:

От поемането на функциите в НЗОК са подадени 161 заявления.

30 от тях са подадени в края на март. Въведени са в регистъра със задна дата, но с поне седмица закъснение.

От всички 161 само 29 са били решени (18%). Всички без едно са приети.

Останалите са в различни фази на разглеждане и се бавят между 4 и 8 седмици.

Данните за голяма част от новите заявления не се попълват или имат грешки като повторни записи, грешно изписване на кодове и дати.

В 37 заявления (22%) липсва каквато и да е информация докъде са стигнали.

От заявленията подадени към вече закрития фонд само едно е било решено. Състоянието на останалите е неясно. Възможно е някои да са били накарани да подават документи наново към НЗОК, но и това не е ясно.

Какво отговориха от Здравната каса на тези данни, виж долу.

Предистория на данните

Фондът имаше едно време публичен регистър, който даваше доста информация – колко пари, колко бързо, за какво и къде отиват. Преди 3 години направих анализ на тогавашните данни, включително с карта къде отиват да се лекуват децата. След фиаското с арестувания шумно и после оправдан директор Александров, показах как работата на фонда се влошава под новото ръководство отново гледайки същите данни. Малко след това критикувах нарочно влошената прозрачност на фонда, тъй като регистърът беше затворен.

През април пуснах нов анализ на регистъра. Все още не е публичен, но намерих начин да получа всичко от 2016-та насам. В графиките показах колко заявления са подадени, колко са получили решение, колко е било закъснението и оценка какви са били дейностите по тях.

Тук пускам обновените графики, но вече с 11 седмици работа на НЗОК по тези заявления. Преди да ги видите обаче се налага отново да спомена няколко важни неща. Описал съм подробно условностите на този анализ в предишната статия. Накратко – всичко тук се основава на информацията, която чиновниците сами публикуват в регистъра и която родителите на тези болни деца виждат. Те имат само един входящ номер, отварят, чакат, въртят телефони и се надяват. Това, което аз правя, е да взимам всички тези данни и да ги обобщавам. Изчиствам очевидните грешки (като решение през 19-ти век), но в доста случаи НЗОК просто не дава коректна информация на родителите през регистъра. Например – има дублирани записи с противоречащи си данни.

Отгатнете кога НЗОК поема нещата

С това наум, ето как изглеждат нещата. Тук показвам колко работа има натрупана във всеки ден от годината във фонда от 2016-та насам. В синьо са заявленията, които все пак ще бъдат решени в някакъв бъдещ момент, но в дадения ден са събирали прах на нечие бюро. В червено са тези, които не са били решени до 30 дни след последното действие (писмо, становище) по тях.

Вижда се, че от април насам се трупат много заявления. Също, че от над месец няма заявление, което да е получило решение. Само идват нови, а старите престояват. Спадът в края на април не е заради решени случаи – това са подадените в края на март, които просто са задминали описаните горе 30 дни събиране на прах. За контраст – пиковете и спадовете в миналото отбелязват заседанията на комисията, където е имало решения. Сега не е ясно какво, кога и кой решава.

Тук показвам колко заявления са били подадени по месеци и колко от тях са били решени. Вижда се рекорден пик в месеца преди да се закрие фонда. Виждат се и рекордно много неразгледани след това.
Следващата графика показва колко заявления са били решавани през дадения месец. Рекорден брой решения през март и почти нищо от април до средата на май. Нищо от тогава.
Тук показвам какви дейности са извършвани по заявленията. Уговорката е, че не всички отнемат едно и също време и някои вървят паралелно – становищата на експерти, например. Дава обаче обща представа какво се случва. Отново, вижда се, че в последните два месеца са маркирани много становища на експерти, а за първите три седмици на този месец – почти нищо не е отбелязано като свършено.

В предишната статия показах и колко са се бавили заявленията преди да бъдат решени, но сега тази графика е безсмислена. Просто доста от записите на НЗОК са непълни и не може да се разбере колко време е отнело дадено решение. Това отгоре на твърде малкото взети решения.

Възможно е чиновниците просто да не си вършат работата и да отлагат със седмици попълването на данните. Няма да се учудя – виждал съм го при вече затворения регистър на ражданията. Това обаче е дори по-лошо, защото не се дава навременна информация на родителите, да не говорим, че не спазват собствените си нормативни актове.

Фатално мъглява прозрачност

Все пак, първата графика дава идея колко деца чакат. Нямаме отговор колко недочакват парите, но по множащите се дарителски кампании в социалните мрежи добиваме представа. НЗОК изглежда повече чака децата да починат, отколкото да работи по скоростното придвижване на документите и осигуряване на бързо и качествено лечение.

Само този извод може да си направим от данните, които самата касата събира. Министерството на здравеопазването трябва бързо да даде отговор какво се случва с тези заявления и защо толкова е влошена работата по тях. Отделно, че имаше обещание за публичен регистър, което не се случи. Дори да направят такъв, с толкова нескопосано въвеждане ще е безполезен. Но няма и да го видим. Виждаме ясно причините да блокират прозрачността и да не бързат да отворят данните. Е, аз им ги отворих и ситуацията е по-абсурдна от всякога.

Допълнение

Часове след публикуването на статията родителите на малката Мария съобщиха, че се е споминала. Поднасям най-искрените си съболезнования. Както написах в началото на статията, нищо от тези сурови числа, графики и условности не би могло да ѝ помогне. Не може да помогне на което и да е от децата в това положение. Трябва обаче да се кажат тези неща, защото в толкова тежка ситуация последното нещо, което следва да пречи е чиновнически неразбории, а явно такива има доста.

Също така, в статията описах вече един аспект от данните, който влияе на анализа, но мисля, че е нужно да се изясни по-добре. Качеството на въвеждане е доста ниско и липсват данни за разглеждане, приемане и други детайли на доста от случаите. Така анализът ми прави предположения кога тези 29 приети случаи са всъщност приети на база контекста от други заявления, индикации кога са заседанията, получени становища и прочие. Дал съм оценките максимално в полза на касата. Тоест в някои случаи съм предположил, че буквално за ден са одобрили финансиране.

Това разбира се означава, че разбивката по дни и месеци е толкова точна, колкото НЗОК са въвеждали в собствената си база данни. Дори обаче няколко от случаите да са решени всъщност миналата седмица, т.е. с почти два месеца закъснение, то това в никакъв случай не поставя в по-добра светлина касата. Не променя и факта, че над 80% от подадените заявления не са отбелязани като решени или прекратени и че има сериозно намаление на подадените заявления въобще. Последното е индикация за проблем, защото определено децата на България не са станали по-здрави за два месеца.

 

Когато информацията цели сензация

След като публикацията на Юруков набра популярност и в социалните мрежи, а медии цял започнаха да търсят представители на НЗОК за коментар, оттам дойде официално съобщение, озаглавено "Когато информацията цели сензация". От Касата на практика опровергават данните на блогъра.

Ето какво посочиха оттам:

По повод разпространена в социалните мрежи публикация в блога на Боян Юруков, озаглавена "НЗОК без нито едно решение за болно дете от месец", информираме следното:

От 1 април 2019 г., когато дейността на Център "Фонд за лечение на деца" бе поета от НЗОК, специализираната комисия в институцията е разгледала 379 заявления за одобряване на заплащането на медицински и други услуги, в това число и неприключените заявления от Фонда. 

За периода от 1 юни - 19 юни т.г. Комисията е разгледала около 100 случая по процедура, всички на различни етапи – нови случаи, случаи за попълване на документацията, очакващи или получили вече становища от външни експерти. За същия период са издадени 29 заповеди за извършване на плащания, още 10 очакват одобрение. Не е издаден нито един отказ за заплащане.

 

Закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето на дейността му в НЗОК стана повод популярният блогър Боян Юруков да започне да следи движението и на новите случаи на подаване и разглеждане на молби. Днес Юруков публикува материал, озаглавен "НЗОК без нито едно решение за болно дете от месец", в който изнася данни за това как след трансформацията работата буксува. Статията му бързо придоби популярност и е едно от най-споделяните неща в социалните мрежи. Предизвика и ответната реакция на Здравната каса - с опровержение.

Публикуваме материала на Юруков, както и отговора на НЗОК с оглед важността на темата.

НЗОК без нито едно решение за болно дете от месец

Снощи стана ясно, че майка на тежко болно дете е получила фактура за лечението му заради сериозното забавяне на молбата ѝ във Фонда за лечение на деца. Всъщност такъв фонд вече няма, защото от началото на април функциите му бяха поети изцяло от Здравната каса. Или поне би трябвало.

Знам, че в такава ситуация е абсурдно да говорим за числа и статистика и това е последното, което искате да чуете от мен. Има обаче нужда, защото ситуацията е наистина абсурдна. Още повече, че 6-годишната Мария далеч не беше единствената в такава ситуация – има още поне 130 деца като нея и ще стават още повече.

Какво прави въобще НЗОК?

Накратко, фондът през годините имаше най-грубо две функции – прозрачно харчене на средства отделени за такива деца и бързо придвижване на документите, за да чакат максимално кратко. За първото без липса на скандали се грижеше кръг от експерти и обществен съвет. За второто с доста променлив успех – администрацията. Всичко това имаше за цел да бъде „временно“ докато НЗОК си оправи процедурите и поеме функциите.

За да се оцени тази ефективност и дали НЗОК се справя по-добре (или въобще) със задачата, трябва да сравним с миналото. Ако ви се занимава с подробностите, ще ги опиша по-надолу, а тук са изводите накратко:

От поемането на функциите в НЗОК са подадени 161 заявления.

30 от тях са подадени в края на март. Въведени са в регистъра със задна дата, но с поне седмица закъснение.

От всички 161 само 29 са били решени (18%). Всички без едно са приети.

Останалите са в различни фази на разглеждане и се бавят между 4 и 8 седмици.

Данните за голяма част от новите заявления не се попълват или имат грешки като повторни записи, грешно изписване на кодове и дати.

В 37 заявления (22%) липсва каквато и да е информация докъде са стигнали.

От заявленията подадени към вече закрития фонд само едно е било решено. Състоянието на останалите е неясно. Възможно е някои да са били накарани да подават документи наново към НЗОК, но и това не е ясно.

Какво отговориха от Здравната каса на тези данни, виж долу.

Предистория на данните

Фондът имаше едно време публичен регистър, който даваше доста информация – колко пари, колко бързо, за какво и къде отиват. Преди 3 години направих анализ на тогавашните данни, включително с карта къде отиват да се лекуват децата. След фиаското с арестувания шумно и после оправдан директор Александров, показах как работата на фонда се влошава под новото ръководство отново гледайки същите данни. Малко след това критикувах нарочно влошената прозрачност на фонда, тъй като регистърът беше затворен.

През април пуснах нов анализ на регистъра. Все още не е публичен, но намерих начин да получа всичко от 2016-та насам. В графиките показах колко заявления са подадени, колко са получили решение, колко е било закъснението и оценка какви са били дейностите по тях.

Тук пускам обновените графики, но вече с 11 седмици работа на НЗОК по тези заявления. Преди да ги видите обаче се налага отново да спомена няколко важни неща. Описал съм подробно условностите на този анализ в предишната статия. Накратко – всичко тук се основава на информацията, която чиновниците сами публикуват в регистъра и която родителите на тези болни деца виждат. Те имат само един входящ номер, отварят, чакат, въртят телефони и се надяват. Това, което аз правя, е да взимам всички тези данни и да ги обобщавам. Изчиствам очевидните грешки (като решение през 19-ти век), но в доста случаи НЗОК просто не дава коректна информация на родителите през регистъра. Например – има дублирани записи с противоречащи си данни.

Отгатнете кога НЗОК поема нещата

С това наум, ето как изглеждат нещата. Тук показвам колко работа има натрупана във всеки ден от годината във фонда от 2016-та насам. В синьо са заявленията, които все пак ще бъдат решени в някакъв бъдещ момент, но в дадения ден са събирали прах на нечие бюро. В червено са тези, които не са били решени до 30 дни след последното действие (писмо, становище) по тях.

Вижда се, че от април насам се трупат много заявления. Също, че от над месец няма заявление, което да е получило решение. Само идват нови, а старите престояват. Спадът в края на април не е заради решени случаи – това са подадените в края на март, които просто са задминали описаните горе 30 дни събиране на прах. За контраст – пиковете и спадовете в миналото отбелязват заседанията на комисията, където е имало решения. Сега не е ясно какво, кога и кой решава.

Тук показвам колко заявления са били подадени по месеци и колко от тях са били решени. Вижда се рекорден пик в месеца преди да се закрие фонда. Виждат се и рекордно много неразгледани след това.
Следващата графика показва колко заявления са били решавани през дадения месец. Рекорден брой решения през март и почти нищо от април до средата на май. Нищо от тогава.
Тук показвам какви дейности са извършвани по заявленията. Уговорката е, че не всички отнемат едно и също време и някои вървят паралелно – становищата на експерти, например. Дава обаче обща представа какво се случва. Отново, вижда се, че в последните два месеца са маркирани много становища на експерти, а за първите три седмици на този месец – почти нищо не е отбелязано като свършено.

В предишната статия показах и колко са се бавили заявленията преди да бъдат решени, но сега тази графика е безсмислена. Просто доста от записите на НЗОК са непълни и не може да се разбере колко време е отнело дадено решение. Това отгоре на твърде малкото взети решения.

Възможно е чиновниците просто да не си вършат работата и да отлагат със седмици попълването на данните. Няма да се учудя – виждал съм го при вече затворения регистър на ражданията. Това обаче е дори по-лошо, защото не се дава навременна информация на родителите, да не говорим, че не спазват собствените си нормативни актове.

Фатално мъглява прозрачност

Все пак, първата графика дава идея колко деца чакат. Нямаме отговор колко недочакват парите, но по множащите се дарителски кампании в социалните мрежи добиваме представа. НЗОК изглежда повече чака децата да починат, отколкото да работи по скоростното придвижване на документите и осигуряване на бързо и качествено лечение.

Само този извод може да си направим от данните, които самата касата събира. Министерството на здравеопазването трябва бързо да даде отговор какво се случва с тези заявления и защо толкова е влошена работата по тях. Отделно, че имаше обещание за публичен регистър, което не се случи. Дори да направят такъв, с толкова нескопосано въвеждане ще е безполезен. Но няма и да го видим. Виждаме ясно причините да блокират прозрачността и да не бързат да отворят данните. Е, аз им ги отворих и ситуацията е по-абсурдна от всякога.

Допълнение

Часове след публикуването на статията родителите на малката Мария съобщиха, че се е споминала. Поднасям най-искрените си съболезнования. Както написах в началото на статията, нищо от тези сурови числа, графики и условности не би могло да ѝ помогне. Не може да помогне на което и да е от децата в това положение. Трябва обаче да се кажат тези неща, защото в толкова тежка ситуация последното нещо, което следва да пречи е чиновнически неразбории, а явно такива има доста.

Също така, в статията описах вече един аспект от данните, който влияе на анализа, но мисля, че е нужно да се изясни по-добре. Качеството на въвеждане е доста ниско и липсват данни за разглеждане, приемане и други детайли на доста от случаите. Така анализът ми прави предположения кога тези 29 приети случаи са всъщност приети на база контекста от други заявления, индикации кога са заседанията, получени становища и прочие. Дал съм оценките максимално в полза на касата. Тоест в някои случаи съм предположил, че буквално за ден са одобрили финансиране.

Това разбира се означава, че разбивката по дни и месеци е толкова точна, колкото НЗОК са въвеждали в собствената си база данни. Дори обаче няколко от случаите да са решени всъщност миналата седмица, т.е. с почти два месеца закъснение, то това в никакъв случай не поставя в по-добра светлина касата. Не променя и факта, че над 80% от подадените заявления не са отбелязани като решени или прекратени и че има сериозно намаление на подадените заявления въобще. Последното е индикация за проблем, защото определено децата на България не са станали по-здрави за два месеца.

 

Когато информацията цели сензация

След като публикацията на Юруков набра популярност и в социалните мрежи, а медии цял започнаха да търсят представители на НЗОК за коментар, оттам дойде официално съобщение, озаглавено "Когато информацията цели сензация". От Касата на практика опровергават данните на блогъра.

Ето какво посочиха оттам:

По повод разпространена в социалните мрежи публикация в блога на Боян Юруков, озаглавена "НЗОК без нито едно решение за болно дете от месец", информираме следното:

От 1 април 2019 г., когато дейността на Център "Фонд за лечение на деца" бе поета от НЗОК, специализираната комисия в институцията е разгледала 379 заявления за одобряване на заплащането на медицински и други услуги, в това число и неприключените заявления от Фонда. 

За периода от 1 юни - 19 юни т.г. Комисията е разгледала около 100 случая по процедура, всички на различни етапи – нови случаи, случаи за попълване на документацията, очакващи или получили вече становища от външни експерти. За същия период са издадени 29 заповеди за извършване на плащания, още 10 очакват одобрение. Не е издаден нито един отказ за заплащане.

Коментари

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Каква ще бъде следващата работа на главния прокурор Иван Гешев?