Американците обичат да поглъщат хапчета  - като смятат, че хем се предпазват от болести, хем полагат минимални усилия, пише Джулия Белъз във Vox. И не само американците. Любовта към вземането на витамини и най-различни хранителни добавки е широкоразпространена в днешно време. От години едно от най-чудотворните подобни хапчета е витамин D, за който се смята, че може да осигури превенция едва ли не за всичко - от рак до заздравяване на костите.

Но ето някои лоши новини. Още едно голямо научно изследване показва, че пиенето на витамина като добавка е безполезно за повечето хора.

Новото проучване, което е публикувано на 19 юни в JAMA Cardiology, комбинира резултатите от 21 клинични изследвания, за да проследи дали добавките с витамин D помагат за намаляването на риска от заболявания като инфаркт или инсулт.

Според изводите от него - основани на проследяването на 21 клинични изслевания, в които са били включени общо 83 хил. пациенти - поемането на добавки с витамина не може да се свърже с ползи за намаляване на риска от подобни заболявания.

В този мета анализ добавеното приемане на витамин D не показва намален риск от сърдечносъдови събития като инфаркт на миокарда, удар, сърдечносъдова болест в сравнение с приемането на плацебо.

Тези резултати показват, че добавките с витамин D не могат да осигурят защита от сърдечносъдови рискове и няма нужда да бъдат изписвани с такива цели.

Това поредно проучване идва след мета изследване, публикувано в сп. Lancet, което проследяваше дали витаминът предотвратява фрактурите и подобрява костната плътност при възрастните хора. То не откри доказателства за ползите от витамина за мускулоскелетното здраве, отбелязва Vox.

"Около 40 на сто от възрастните хора в САЩ вземат витамин D, защото смятат, че ще им помогне да предотвратят фрактури и падания, или рак", обясни Алисън Авенъл, която оглавява клиничните изследвания в университета на Абърдийн и е автор на изследването, публикувано в сп. Lancet. И добавя: "Твърдим, че добавките с витамина няма да могат да направят това".

Тези статии потвърждават предишни мета изследвания и множество проучвания на пациенти, които показват, че той не предотвратява счупвания и не играе роля в предотвратяването на рак или диабет от втори тип. Но може да увеличи риска от камъни в бъбреците, особено ако се взема заедно с калций.

"Наистина няма здравен бум от добавките с витамина", смята и Клифърд Дж. Роузън от Мейнския медицински изследователски институт в Скарбъроу.

В някои случаи добавките с витамина са полезни - по време на бременност или при хора, които са диагностицирани с болести, които могат да доведат до дефицит на витамин D като чернодробни заболявания или мултипленна склероза. Хора с астма, тези, които не излизат на слънце или от етнически произход с по-тъмна кожа - африканци, афрокарибци или южноазиатци - също могат да се възползват от витамина.

Но при хора, които нямат симптоми на недостиг на витамина, се регистрира толкова ниско ниво на полезност, че учените даже се питат дали има смисъл да измерват ниво на витамина при онези, които не са от рисковите групи. Повечето от нас си получават нужното количество дори и без да полагат усилия.

Защо са всички вълнения около витамина?

Всичко започва с ранните изследвания на витамин D, които са основани на метода на наблюдението - и намират връзка между по-високите нива при вземането на витамина и известно количество придобивки за здравето. Но тези проучвания могат само да регистрират корелация между приемането на витамина и резултатите, но не и дали едното причинява другото. Освен това има и много силно медийно възвеличаване на ролята на витамина. Д-р Оз го нарича "добавка №1, от която най-много се нуждаете".

Скорошни изследвания с две групи участници  - едната, която взема витамин D, другата, която е контролна, показват малки или неясни ползи от измерването на витамин D и масово поемане на добавки с него . 

През 2010 г. Институтът по медицина на САЩ излъчва специална комисия, която да изследва ползите от D, се отбелязва във Vox. Според 14-членната комисия 97,5 на сто от населението получава адекватно количество от витамина само от начина си на хранене и слънцето. 

"В риск сте от недостиг на витамина, ако не получавате достатъчно количество слънце и не ядете храни, които са богати на D", казва Крис Галахър, професор по медицина в Университета в Крайтън. "Около 80-90 на сто от витамина идват от слънчевите лъчи и дори 15 минути в средата на деня ще ви осигурят добро количество от него".

Но въпреки тези аргументи консумацията на добавки с витамина е нараснала в САЩ - през последните десет години броят на хората, които пият добавки с витамина, е скочил четири пъти.