Случаите на морбили рязко се увеличиха през последните години в САЩ и в Европа. България не е изключение - преди дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че регистрираните случаи на морбили в нашата страна само през първите шест месеца на 2019 г. са над 900 - драстично увеличение спрямо ситуацията преди няколко години.

Много се обсъжда в световен мащаб какво предизвика този нов бум на опасната заразна болест? Сред най-дискусираните причини са липсата на доверие в здравните системи, засилването на антиваксърските движения, които с активността си увеличават съмненията в безвредността на имунизациите, както и мощното разпространение на дезинформация по темата в социалните медии.

Но има и други причини. Мащабно международно изследване, публикувано преди дни от  Wellcome Trust, некомерсиална британска организация, която извършва здравни проучвания, хвърля допълнителна светлина върху протичащите процеси. Изследователите са анкетирали 140 хил. души над 15-годишна възраст от 140 държави по въпросите за религията, науката и здравето, като са включили и въпроси за отношението към ваксините.

Данните показват, че хората в държавите с високи доходи имат по-слабо доверие в сигурността на ваксините - особено това се отнася за държавите в Северна Америка и Европа. Същевременно доверието в имунизациите е най-високо в страни, в които все още са разпространени болести, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксини, - например Бангладеш или Руанда. Така че излиза, че колкото по-бледи са спомените на хората за големите епидемии от заразни болести и последиците от тези заболявания, толкова по-вероятно е тяхното отношение към ваксините да е много по-резервирано, пише "Vox".

Изследването показва и друга връзка, това, което обединява общностите, в които има скок на заболели - религиозните вярвания.

 

 

 

Този проблем е много силен в САЩ например.

"Религиозните съмнения към ваксините са "голям проблем", казва Пол Офит, изследовател на ваксините, който не участва в това проучване. Той обяснява как в 15 щата има изключения за ваксини по философски причини, в 45 щата - има религиозни изключения. "Така в минутата, в която някой каже, че това е неговата вяра, ние трябва да уважим това в нашата държава", добавя ученият.

"Сега сме в момента, в който семействата трябва отново да започнат да се страхуват от морбили - болест, която в развитите държави беше почти напълно елиминирана...Ако не се обърнем към всеки, който отказва ваксина, тази криза в общественото здраве няма да се преодолее", обяснява директорът на Wellcome Trust Джеръми Фарър.

След като Едуард Дженър прави първата имунизация през 1796 г., той трябва да понесе заклеймяването на свещениците, които твърдят, че ваксинирането е срещу "волята Божия". Оттогава религиозните съмнения към ваксините остават устойчиви в много части на света.

Никоя от основните религии не се противопоставя на ваксините, но членове на множество религиозни групи изтъкват религиозни причини за отказ от ваксиниране, някои дори разпространяват дезинформация, свързана с ваксините. 

Така например само три държави в света - Пакистан, Афганистан и Нигерия - не могат да се справят с полиомелита, вирус, който почти изцяло е унищожен, благодарение на ваксините. В тези държави мюсюлманските фундаменталисти убеждават хората, че ваксините са опит да се изкриви волята на Аллах или че ваксинирането е американски заговор за стелиризиране на мюсюлманското население.

В Индонезия имаше издадена фетва за ваксините - насочена срещу имунизирането срещу морбили-рубеола, ваксината не била "халал", съдържала остатъци от свински продукти. В резултат имаше скок на заболелите от морбили, а заразата се пренесе и в съседен Тайланд.

Милиони мюсюлмани по света се ваксинират доброволно, разбира се. Но взривовете на предотвратими заразни болести в страни с преобладаващо мюсюлманско население се случват често и правителствата започват да пробват да налагат глоби на пациенти, които отказват да имунизират децата си по примера на Австралия и на някои европейски страни.

Новото изследване на  Wellcome има и много данни за отношението на хората към науката, медицината и ваксините. 79 на сто от анкетираните хора са напълно съгласни или съгласни до известна степен, че ваксините са безопасни. Това е внушителен процент, но има и сериозен брой хора, които не вярват на ваксините.

Като недоверието, че ваксините са безопасни, е по-високо в развитите страни. 

"Само 72 на сто от хората в Северна Америка и 73 на сто в Северна Европа са съгласни, че ваксините са безопасни, като процентите спадат до 59 на сто в Западна Европа и едва 50 на сто - в Източна Европа", сочат данните.

В по-бедните региони на света процентът на вяра във ваксините е много по-висок - 95 на сто в Южна Азия и 92% в Източна Африка.

Във Франция всеки трети не е съгласен, че ваксините са безопасни - това е най-високият процент на недоверие сред изследваните държави

Още изводи:

Изследването показва и противоречията, които могат да се появят между наука и религиозни вярвания.

- Сред хора, които казват, че изповядват определена религия, 55 на сто твърдят, че те ще предпочетат своите вярвания, ако има противоречие между религията им и науката.

- Процентът е още по-висок - 64 на сто при хората, които казват, че религията е важна част от всекидневния им живот

- Най-големият процент от хора, които казват, че науката противоречи на религиозните им учения, се намират в САЩ и в Южна Европа (59 на сто)

- Северна Америка е единственият регион с високи доходи, където религиозните хора казват, че ще предпочетат вярванията  (60%) пред науката (32%).