Вниманието на стотици милиони хора бе приковано, когато Аполо 11 кацна на Луната на 20 юли 1969 година. Естествено, маркетинговите специалисти сграбчиха този шанс, за да продават продуктите си - от коли и телевизори до зърнени храни и обвитата в мрак навремето енергийна напитка Tang, съобщава БТА.

Тази година те отново са на тази вълна, тъй като се навършват 50 години от "гигантския скок на човечеството".

Срещу космическата цена от 34 600 долара е пусната лимитирана серия на Omega Speedmaster в чест на ръчния часовник, който Бъз Олдрин носи на Луната. "По-земно" предложение е бирата Budweiser Discovery Reserve, която съживява рецепта от 60-те и на опаковката й има 11 символични звезди.

Lego пуска забавен конструктор, от който се прави апарат за кацане на Луната NASA Аполо 11. Nabisco предлага нежно лилави бисквитки Marshmallow Moon Oreo. А кой не се нужда е от тениска "една малка стъпка", чорапи с ракетата Сатурн V или преносима чаша Аполо 11?

Факт е, че някои марки са истински горди, че са били част от първото кацане на Луната.

Часовниците Speedmaster на Omega са емблематични за космическите пътувания, откакто NASA ги избра за пилотираните си мисии през 1965 година, след като други часовници не преминаха теста. През 1970 година екипажът на злополучната мисия Аполо 13 използва Speedmaster, за да измери 14-те секунди работа на двигателя, които им позволяват да се подготвят за връщане на Земята.

"Това си остава важен инструмент, с който човек трябва да разполага. Достатъчно е само да видите мисията на Аполо 13," каза Джеймс Раган, пенсиониран авиоинженер, който тества часовниците през 60-те.

Златният Speedmaster на Omega е версия на часовниците, която компанията подарява на астронавтите на галавечеря през 1969 година. Сравнително по-скромният часовник от неръждаема стомана, на стойност 9650 долара, е с лазерно гравирано изображение на Олдрин, слизащ от апарата за кацане на Луната.

Нийл Армстронг на Луната.

Налице са и антигравитационните химикалки Fisher Space Pens, разработени специално за мисиите Аполо. За космическите ентусиасти, любители на лукса, Fisher Space Pen Co. има лимитирана серия химикалки за 700 долара с удостоверен материал от космическия кораб Аполо 11.

Но да се върнем към 1969 година... И Omega, и Fisher Space Pen Co. бързо дадоха гласност на връзката си с Аполо 11 с медийни и рекламни кампании, както и компании - подизпълнители на NASA като Boeing и General Electric.

Stouffer's осведомиха потребителите, че компанията е осигурила храната за астронавтите на Аполо 11, когато се върнат на Земята. Те пуснаха рекламна кампания с мотото "Всеки, който е бил на Луната, яде Stouffer's". 50 години по-късно марката на Nestle празнува с медийна кампания, в която споделя някои от рецептите от 1969 година.

Дори марки без пряка връзка с Аполо, не стоят безучастни към събитие, което проследяват почти всички домакинства в САЩ, имащи телевизор.

През 1969 година Zippo пуска запалка, с която се приветства мисията Аполо 11 и нейните астронавтите. Половин век по-късно Zippo продава лимитирана серия 14 000 запалки в чест на годишнината, на цена 100 долара всяка.

Krispy Kreme, от която твърдят, че са... предлагали понички на наблюдаващи на живо изстрелването на Аполо 11, измислиха нов сладкиш, като напълни класическата си поничка с крем в чест на годишнината.

Причината много от нещата в чест лунната мисия да имат винтидж привкус може би се крие в това, че общественият интерес към изследването на Космоса отслабна през годините и не е имало събитие, което да събуди световна еуфория по начина, по който това направи стъпването на луната и приключването на програмата Аполо през 1972 година.

"След 1972 г. пътуването на хората в Космоса е ужасно скучно. Ние обикаляхме и обикаляхме Земята толкова много пъти, а това не е интересно на хората", казва Дейвид Мърмен Скот - маркетингов стратег и съавтор на книгата "Маркетинг до Луната", който проследява усилията в областта на връзките с обществеността, свързани с мисията Аполо 11.

Скот все пак твърди, че 50-ата годишнина се случва на фона на възобновен интерес - НАСА има планове да изпрати астронавти на Луната до 2024 година и до Марс през 30-те години на века.

А пък Lego проектира машината си за кацане на Луната като конструктор за големи, част от серията Creator Expert, насочена към възрастните. За децата на родители, които не познават свят без космически пътувания, датската компания пуска шест нови конструктора Lego City Mars exploration, проектирани в сътрудничество с НАСА с футуристични ракети, които ще отведат хората на Червената планета.

Budweiser обяви амбициите си да стане първата бира на Марс, като участва в експерименти за отглеждане на ечемик на Международната космическа станция. Марката, която е собственост на Anheuser-Busch, видя маркетингов потенциал в събуждането на патриотизма, който мисията Аполо 11 предизвика у американците в период на политическа поляризация.

"Бирата си е много демократична напитка. Тя сближава хората", казва Рикардо Маркес, вицепрезидент на маркетинга в Anheuser-Busch. 

Искаме по-специално да напомним на хората за всичко, което е добро и всичко, което не трябва да забравяме, допълва той.

Все пак гледането на първото стъпване на човек на Луната е лично изживяване на стотици милиони хора по света.

То се случва благодарение на телевизията и точно тази връзка използва Samsung за медийната си кампания, с която представя телевизора си QLED 8K, свързан с документалния филм на Си Ен Ен "Аполо 11".