Бизнесменът и съиздател на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев окончателно е осъдил бившия шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, съобщава "Дневник".

ВКС не е допуснал за разглеждане жалбата на Мавродиев срещу решения на предходните две инстанции, с които той е осъден за неимуществени вреди, причинени с разпространението на неистински и позорни твърдения.

В определението си върховните съдии посочват, че в своите решения предходните съдебни инстанции правилно са разграничили противоправното поведение на Мавродиев, състоящо се "в изнасяне на неверни обстоятелства и опозоряващи оценки и мнения", и няма правно основание за касационно разглеждане на делото.

С това решение осъдителното решение срещу бившия председател на КФН и настоящ главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие окончателно е потвърдено. Мавродиев беше осъден да заплати 6000 лева заедно с дължимите лихви и разноски.

Повод за делото са редица интервюта на Стоян Мавродиев от 2013 г., в които той твърди, че Иво Прокопиев "лъже и манипулира", че "използва контактите си с български политици, за да назначава свои приближени в държавната администрация, от което да се облагодетелства", че е "престъпник" и че "нарушава обществения интерес". Съдът приема, че въпросните твърдения са неистински, позорни и причиняват вреди.

Стоян Мавродиев започна масирана кампания срещу Иво Прокопиев и бизнеса му след публикации в "Капитал" и "Дневник" от февруари 2013 г., в които се посочва, че Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари, придобити от трафик на наркотици, срещу Евелин Банев–Брендо, тъй като неговият подпис е положен върху някои от документите на фирмите, през които е извършвано прането на пари.

"Едновременно с това оглавяваната от Мавродиев Комисия за финансов надзор подложи компаниите, в които Иво Прокопиев има участие, включително издателя на "Капитал" и "Дневник" - "Икономедиа", на безпрецедентен административен тормоз, възлизащ на над сто акта за стотици хиляди левове, огромната част от които вече окончателно са отменени от съда", напомнят от "Дневник".

Обосновавайки сходни твърдения в сигнал до прокуратурата, Стоян Мавродиев е инициатор и на т.нар. "дело ЕВН" за приватизацията на миноритарните дялове на енергийното дружество на борсата. Той е един от свидетелите на прокуратурата по него, като на последното заседание по делото беше призован, но не се яви да свидетелства, представяйки медицинско свидетелство за заболяване.

Клуб Z припомня, че по това дело Прокопиев бива съден за "подбудителство" на Симеон Дянков - тъй като финансовият министър вложил парите от приватизация в Държавната консолидационна компания, след изказване на издателя пред Тристранката 

Разследването на прокуратурата започна също след сигнал на Мавродиев през 2014 г.

Особените отношения между двамата продължиха с това, че съдия Петя Крънчева - част от "дрийм тийма" в Софийския градски съд, многократно критикувана от медиите на Прокопиев, осъди пък журналиста Росен Босев по гражданско дело на Мавродиев.