Германската канцлерка Ангела Меркел очаква Еврокомисията да бъде оглавена или от Манфред Вебер, или от главния му съперник Франс Тимерманс, съобщи „Политико“.

Това според изданието е намек за възможна сделка пост номер 1 в ЕС да бъде зает от Тимерманс - водещия кандидат на социалистите, отбелязва изданието.

Това се случи малко преди края на срещата на Г-20 в японския град Осака.

На пресконференцията си Меркел знаменателно не повтори изказването на подкрепа за своя съпартиец и сънародник Вебер. Вчера в „Ди Велт“ съобщи, че правителствените ръководители на страните от ЕС, участващи във форума в Осака, са се споразумели той да отпадне от борбата да оглави ЕК.

Меркел обаче отново защити процедурата с водещия кандидат, за която преди казваше, че няма обвързваща сила за Европейския съвет. По този начин тя, изглежда, отвръща на удара на френския президент Еманюел Макрон, смята „Политико“. Освен че е противник изобщо на този вид процедура, той обяви Вебер за несъответстващ за поста.

„Става ясно, че процедурата с водещите кандидати играе по-важна роля, онколкото бе споменато на последния Европейски съвет“, заяви Меркел.

И, противно на твърденията на Макрон, тя каза, че имената и на Вебер, и на Тимерманс продължават да се обсъждат и ще бъдат „в центъра“ на сделката за попълване на висшите постове в ЕС. Това решение може да бъде взето още утре, когато е свиканият извънреден Европейски съвет.

„Покрепям намирането на решение“, изтъкна канцлерката на Германия.

И продължи:

„Радвам се, че изглежда възможно това да стане въз основа на водещите кандидати. И ще видим какво ще излезе от това. При всички положения двамата водещи кандидати са част от решението. Това е много важно.“

След Европейския съвет на 20-21 юни Макрон на практика елиминира всички водещи кандидати. Нещо повече – думите му излязоха извън това, което останалите лидери си мислеха, че са постигнали, припомня „Политико“. Тогава френският президент заяви, че в съвета няма мнозинство нито за Вебер, нито за Тимерманс, нито за най-разпознаваемата кандидатка на либералите Маркрете Вестагер. (Либералите имат няколко водещи кандидати – б.р.)

Европейските ръкводители смятаха,че докато Вебер няма подкрепа, не е взето решение за останалите двама гореспоменати кандидати. Това, че Макрон отхвърли и Вестагер, разгневи и някои лидери от неговото центристко политическо семейство „Обновете Европа“, както е новото име на политическата група на либералите.

Преди два дни в Осака Макрон предупреди, че ЕС може да влезе в „цикъл на институционална дисфункция“, ако утре Съветът не вземе решение.

Меркел се противопостави, като изрази убеденост, че на този етап няма да има конфликт между институциите, макар и да предупреди, че нее гарантирано споразумение.

„Знаете, че не всички страни членки на ЕС имат правителствени ръководители, които например принадлежат та партийно семейство. Което означава, че не можем просто да говорим за партийни семейства, без да се консултираме с всички. Но вървим по пътя, който може да направи възможно постигането на резултат утре“, каза тя.

Някои чиновници и дипломати от ЕС намекнаха, че една такава сделка може да доведе до издигането на Франс Тимерманс  и да позволи на Манфред Вебер да се кандидатира за председател на Европарламента, както и Европейският съвет също да бъде оглавен от десноцентрист.

Евентуалното отваряне на Меркел към сделка за Тимерманс би било шокираща и внезапна промяна в стратегията на Европейската народна партия (ЕНП). То веднага би повдигнало въпроси дали канцлерката не е замесена в по-сложни тактически маневри. Защото от ЕНП продължават да настояват нейният кандидат да оглави Еврокомисията и отхвърлят алтернатива на Вебер дори от своите редици, макар вече да е ясно, че той няма необходимата подкрепа.

Същевременно Тимерманс ще срещне съпротива в лицето най-вече на Унгария и Полша. Именно заради него двете страни са заплашени да загубят гласа си в Съвета на ЕС.

Ако холандецът не получи достатъчна подкрепа, има варианти да бъде издигнатаМаргрете Вестагер, твърдят представители от ЕС. Има и няколко имена на десноцентристи, които могат да бъдат алтернатива на кандидатуратана Вебер. Освен споменавания вече прегваря за Брекзит Мишел Барние, варианти са хърватският премиер Андрей Планкович, румънският президент Клаус Йоханис и двама германци – министърката на отбраната Урсула фон дер Лайени министърът на икономиката Петер Алтмайер.

Също така на пресконференцията си в Осака Меркел даде да се разбере, че не подкрепя Маргрете Вестагер. Това стана ясно отдумите й, че се обсъждат имента само на двамата истински според канцлирката водещикандидати, те. Тези, коитоса восили кампания в това си качество.