Полиглот и бивш дипломат, холандецът Франс Тимерманс се надява да стане новият силен човек в Брюксел, като заеме председателското място в Европейската комисия - амбициозно постижение, до което е по-близък отвсякога, пишат Сара Маниет и Дани Кемп от Франс прес.
Кандидат на европейското социалистическо семейство, този внук на миньори и син на дипломат с произход от южнохоландски католически род прекарва по-голямата част от живота си в чужбина.
Роден през 1961 г. в Маастрихт - град, символизиращ идентичността на ЕС след сключването на известния договор от 1992 г., 58-годишният Тимерманс учи в Рим, после завършва френска филология в Холандия и европейско право в един от университетите на френския град Нанси.
Оглавявал известно време външното министерство, през 2014 г. той идва в Брюксел, за да стане дясна ръка на Жан-Клод Юнкер като първи зам.-председател на Европейската комисия.
Представен първоначално като човек, поемащ голяма част от текущото управление на институцията, в екипа на Юнкер Тимерманс не получава пълен поглед върху нещата и скоро се запитва има ли всъщност реални пълномощия.

Сега този мъж с посивяваща брада решава да излезе от сянката и да застане начело на Европейската комисия; междувременно след изборите се очертават ожесточени борби за ключовите постове в евроинституциите. 

"Тимерманс със сигурност иска да е лицето на Европа. Много е амбициозен и е толкова близо" до целта, коментира политологът Андре Краувел. 

"Това е неговият шанс", заяви той пред АФП.

Освен майчиния си език, Франс Тимерманс говори руски, италиански, английски, френски и немски. Езикови умения, които наред с риторичните му дарби го правят "твърде компетентен" политик, смята Ейми Върдън, преподавател по европейска политика в Лайденския университет, Западна Холандия.
Комисията впрочем често се възползва от ораторските му способности, за да изтъкне предимствата и историческото значение на Евросъюза в днешния кризисен период.

"Наред с Мишел Барние (преговарящия на ЕС за Брекзита) в ЕС се нуждаехме и от боен пес, който да говори за позитивните аспекти на Съюза. Това е Франс", обяснява Краувел, който изследва политическите партии в Европа. 

Тимерманс отговаря по-специално за откритите срещу Полша и Унгария санкционни процедури с обвинения, че нарушават принципа за правова държава - така си е спечелил сериозни неприятели в страните членки.
След провала на консултациите с двете държави холандецът стартира без колебание тази извънредна мярка, въведена наскоро с цел да се реагира при "системни рискове" в страна членка. 

Заявил през 2002 г., че като дете е бил сексуално тормозен от свещеник педофил, миналата седмица Франс Тимерманс призова католическата църква "да не оставя безнаказани" подобни престъпления.
Баща на четири деца и футболен фен, той води доста затворен частен живот, при все че поддържа имидж на човек, близък до народа. Описват го като амбициозен политик, който кара екипа си да работи упорито.
Някои го подкрепят, други не, но след европейската изборна нощ холандският печат единодушно констатира, че присъствието на Франс Тимерманс в Партията на труда е сред основните причини за изненадващата победа на лейбъристите в Холандия.
Те опровергаха прогнозите - получиха шест кресла в Европейския парламент, изпреварвайки и Консервативната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте, и популистите от "Форум за демокрация", които се очакваше да спечелят.
Холандските медии обясняват този резултат с "ефекта Тимерманс".

"Той проведе чудесна кампания и бе атакуван от всички посоки - от крайнолевите до десницата", отбеляза Андре Краувел.
"Което му бе от полза", защото Тимерманс представи критична, но проевропейска гледна точка и тя намери отзвук сред холандските избиратели, посочи политологът.

БТА.