Елиминирането на рака на шийката на матката в богатите страни може да стане възможно в рамките на десетилетия, твърдят експерти, като се позовават на изследване, което отчита големия успех на ваксината срещу човешкия папиломен вирус, съобщава "Гардиън".

Човешкият папиломен вирус, който се пренася по полов път, може да причини рак на шийката на матката, както и генитални брадавици. Данни от страните с високи доходи сочат, че ваксините водят до 83 на сто намаляване на инфектирането с папиломния вирус при 15-19-годишните момичета. Сред жените от 20 до 24 години инфекциите падат с 66 на сто.

Има голям спад и при гениталните брадавици и предраковите състояния. Ваксината е налице едва от 10 години, така че ефектът върху предотвратяването на рака не е все още известно, въпреки че предвижданията са и че там заболеваемостта ще спадне значително.

Изследването, което е публикувано в медицинското списание Lancet, ще подпомогне решимостта на Световната здравна организация, която си поставя цели да намали броя на случаите на рак на маточната шийка до не повече от четири на 100 хил . души, под прага за редки болести.

Проф. Марк Брисън от Университета "Лавeл", един от авторите на изследването, обяснява: "Работим със СЗО като използваме математически модели, за да установим кога ще има изкореняване на болестта".

"Не разполагаме с точни данни. Високото ниво на ваксиниране трябва да бъде поддържано. Но зависи от страната и колко голямо е покритието с ваксината и какъв скрийнинг има там и колко кохорти от населението са ваксинирани", уточнява той.

Австралия, където покритието с ваксиниране е така добро като във Великобритания, сега си е поставила за цел пълното елиминиране на заболяването. 

"Това може да стане до няколко десетилетия", казва Брисън.

Изследването показва, че след ваксинирането на кохорти от момичета на различни възрасти има намаляване на нивото на заразяване с човешкия папиломен вирус. Ваксината започва да се прилага за момичета на 12 г. във Великобритания, но има и допълнителна програма, която позволява момичета до 18 г. да бъдат също ваксинирани.

От септември във Великобритания ще предлагат ваксина и за момчета и това допълнително ще намали разпространението на вируса. Изследването сочи, че жени и мъже на по-висока възраст вече получават някакъв тип защита от ваксинирането на момичетата.

Д-р Дейвид Мешър, водещ учен в Английско обществено здраве, казва, че е твърде рано, за да може да се каже с наличните данни дали има спад на случаите на рак на шийката на матката, защото това ще отнеме години. Засега основно застрашени са по-възрастните жени, които са твърде стари, за да бъдат ваксинирани - ваксините не са особено ефективно при полово активни жени, които вече може би са били изложени на вируса.

.Според Брисън ще има много видим спад на случаите на рак на маточната шийка до 10 години.

Статията обаче се позовава само на изследвания, извършени в страни с високи доходи, в които не е имало съпротива срещу ваксините. В Дания, Ирландия и някои други европейски държави страхът от твърдения, че ваксината предизвиква разболяване на момичетата, подпалван от тв програми, показващи млади жени в инвалидни колички, води до спад на нивото на имунизациите. В Япония програмата е отменена. Липсват и данни от по-малко богатите държави, където е големият брой жени, които са болни и умират от рак на маточната шийка. През 2018 г.  е имало 569 случаи на рак на маточната шийка по света и 313 365 смъртни случаи, като 80 на сто са точно в тези държави. 

"В много от държави с ниски до средновисоки доходи няма въобще ваксина", казва Брисън. Той подчертава, че това са страните, които понасят най-голямата тежест от заболяванията от рак на маточната шийка. Според него резултатите показват, че ваксините подпомагат превенцията на рака. "Така че се надявам, че ще сме в състояние в идващите години да увеличим покритието с ваксините в много от най-нуждаещите се държави".