Министър-председателят Бойко Борисов каза днес, че е предложил хърватския си колега Андрей Пленкович за председател на Европейската комисия. На среща на лидерите от Европейската народна партия тази сутрин в Брюксел Кристалина Георгиева не е събрала достатъчно подкрепа, каза премиерът.

"Ами аз предложих Пленкович за председател на Европейската комисия, защото сега всички предлагат", каза усмихнато Борисов пред българските репортери в Брюксел.

Там днес държавните и правителствените ръководители започнаха трети ден на труден Европейски съвет, където досега неуспешно се опитват да постигнат съгласие кого да номинират за четирите висши поста в ЕС - председателите на комисията, на Европейския парламент, на Европейския съвет и върховния представител по външната политика и сигурността, т. нар. външен министър на Европа.

В досегашните заседания водещите кандидати за председател на ЕК на двете най-големи партии в Европарламента - Европейската народна партия и Социалистите и демократите - не можаха да съберат достатъчно мнозинство, което не означава, че окончателно са отпаднали от състезанието. 

Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи ГЕРБ, ще продължава да се бори за председателското място на комисията, каза Борисов, след като се провали проектът за компромис, според който се предвиждаше този пост за холандския социалдемократ Франс Тимерманс, а председателството на парламента - за кандидата на ЕНП, германеца Манфред Вебер. 

"Държим (на председателството на комисията - б.р.), защото така ни се полага като на партия победител, каза Борисов. - В същото време не можем да вземем нито един пост, без да се намери вариант (за компромис)."

Макар и с най-голямата група в Европарламента, десноцентристката ЕНП се нуждае от коалиция, която включва минимум социалистите и демократите и либералите, за да осигури стабилно мнозинство на бъдещата комисия. То предполага минимум 376 от общо 751 евродепутати. Партията има една трета от 28-те места в Европейския съвет.

"Много от колегите бяха против Кристалина (Георгиева) за това, че напусна навремето поста. Иначе безспорно по-подходящ кандидат за комисията от нея няма", каза Борисов по повод дискусиите между лидерите от ЕНП преди началото на днешното заседание на Европейския съвет. 

Георгиева беше българската еврокомисарка, номинирана първоначално от Борисов през 2010 г. Тя отговаряше за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакции на кризи във втората комисия на Жозе Барозу (2010-2014 г.) и за бюджета и човешките ресурси в сегашната комисия на Жан-Клод Юнкер. Напусна поста си в ЕК в края на 2016 година, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка, чийто вицепрезидент беше дълги години, преди да е еврокомисар. 

Георгиева е едно от имената, които ЕНП разглеждаше като възможни номинации за председател на ЕК, ако лидерите се откажат да го посочат измежду водещите кандидати на европейските политически семейства. Наред с нея в обръщение са имената на Пленкович, на германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен и на френския ветеран Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за "Брекзит", бивш външен министър и два пъти еврокомисар на страната си.

"Днес не съм чул неговото име да върви в т. нар. консултации", каза Борисов за Барние. 

"Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена", добави той. "Въпросът е, че трябва да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят. От няколко държави ги има. Разбира се, има и моята подкрепа, защото това е изключително престижно за България да вземе този пост, но днес сутринта някои от колегите изразиха обратното мнение." 

Георгиева не е коментирала през последните дни многократното ѝ спрягане за някой от четирите висши поста в ЕС. Вчера медиите я споменаваха като част от различни варианти за разпределянето им - или като върховен представител, или като председател на Европейския съвет. Никой от тях обаче не намери достатъчна подкрепа на масата на лидерите, нито при консултациите с Европейския парламент.

Борисов каза вчера, че се е отказал от варианта Георгиева да стане върховен представител (който по право е зам.-председател на комисията), защото това би го лишило от възможността да номинира сегашната българска еврокомисарка Мария Габриел и за новата комисия. В ГЕРБ не гледат с добро око на номинирането на "външен" за партията човек като Георгиева за сметка на партийния кадър, Габриел, твърдят запознати.

Междувременно в Брюксел

Държавните и правителствените ръководители отлагаха два пъти началото на заседанието си във вторник, което първо беше насрочено за 12 часа българско време, за да правят консултации. В кулоарите плъзна името на Фон дер Лайен като компромисно решение за шеф на Еврокомисията, което да намери подкрепата на страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) и на Италия. Тези страни категорично се противопоставиха на кандидатурата на Тимерманс.

 

 

Като част от предварителните двустранни консултации Борисов се срещна с полския си колега Матеуш Моравецки, съобщи постоянното представителство на Полша в ЕС. Премиерът имаше сърдечен разговор и с унгарския премиер Виктор Орбан, с когото са обсъдили "възможните варианти за позициите, които бихме подкрепили".

 

След двамата си колеги от Вишеградската четворка Борисов срещна и италианския премиер Джузепе Конте. Те всички торпилирах вчера компромиса, който включваше Тимерманс като шеф на ЕК и който Борисов в наделя срещу понеделник почти беше готов да приеме.

Според "Политико" гарнитура с Фон дер Лайен начело би включвала белгийския и.д. премиер Шарл Мишел като председател на Европейския съвет, Вебер като председател на парламента и словака Марош Шефчович като първи дипломат на ЕС. Шефчович, който е социалдемократ, сега е заместник-председател на Комисията, отговорен за енергийния съюз. Той загуби неотдавнашните президентски избори в страната си срещу правозащитничката Зузана Чапутова.

Според Блумбърг актуални имена за шеф на комисията все още остават и Кристалина Георгиева, и литовската президентка Далия Грибаускайте. Агенцията включва като част от комбинацията французойката Кристин Лагард, сега изпълнителна директорка на Международния валутен фонд, като председателка на Европейската централна банка. Решение за този пост обаче не може да има днес. Поради изискванията за независимост той не може да бъде открито част от политическите пазарлъци, а изисква формално предложение от финансовите министри в еврозоната. Версията на Блумбърг предполага председателството на Европейския парламент да бъде поделено по две години и половина между ЕНП (Вебер) и представител на социалистите и демократите, Тимерманс да стане комисар по индустрията и икономиката, а испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо да бъде еврокомисар по бюджета. Тя беше генерална директорка в същия ресор на ЕК по време на втория мандат на Георгиева.

По-рано днес чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че Тимерманс е напълно неприемлив за нов председател на Европейската комисия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Казахме, че не искаме Тимерманс за председател на Европейската комисия по няколко причини. Неприемливо е за нас, това ще е пълна катастрофа", каза Бабиш при пристигането си на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел.

Министър-председателят на Чехия каза още, че се е изказал в подкрепа на няколко представители на Европейската народна партия, както и за еврокомисаря Маргрете Вестагер от либералната фракция "Обнови Европа", в която влиза и партията на Бабиш. 

Бабиш посочи, че Шефчович би бил добър кандидат за ръководния дипломатически пост в ЕС.