Българската еврокомисарка Мария Габриел е била предложена за "външен министър" на Европейския съюз в първоначалния компромисен "план от Осака" за разпределение на висшите постове в съюза, който претърпя вчера провал на Европейския съвет, пише днес "Политико". Предложението е предизвикало бунт срещу германската канцлерка Ангела Меркел на сбирка на лидерите от Европейската народна партия (ЕНП) преди началото на срещата на върха на ЕС, започнала в неделя, която продължава и днес. 

"Мария Габриел? Върховен представител, кой?", каза висш представител на Европейската народна партия с треперещ от ярост и неверие глас... "Това беше повратната точка."

Така участник в сбирката описва за изданието реакцията, когато Меркел представила пред колегите си постигнатия на срещата на Г-20 в Осака, Япония, компромис между нея, френския президент Еманюел Макрон и премиерите на Испания и Холандия Педро Санчес и Марк Рюте.

На мнозина в ЕНП, партията с най-много места в новия Европейски парламент, е било вече трудно да се откажат от своя кандидат за председател на комисията, германеца Манфред Вебер, и да отстъпят поста на холандския социалдемократ Франс Тимерманс срещу това Вебер да поеме председателството на Европарламента за пълен петгодишен мандат. Но идеята за Габриел като международното лице на Европа, като преговаряща с Майк Помпео и Сергей Лавров, било капката, която преляла чашата.

"Това е 100 процента истина", каза запознат с дебатите европейски представител в Брюксел, към когото Клуб Z се обърна за потвърждение на твърденията на "Политико". 

Гневът на съпартийците означавал за Меркел унижение, която тя не помни за близо 14-те си години като канцлер и неформален лидер на Европа.

В последвалите онзи ден и вчера дебати "планът от Осака" е бил многократно модифициран, като в един от вариантите му като "външен министър" на Европа (формалното име на поста е "върховен представител по външната политика и сигурността") е била предложена друга българка - Кристалина Георгиева, в момента главен изпълнителен директор и и.д. президент на Световната банка. 

Министър-председателят Бойко Борисов вчера каза пред журналисти в Брюксел, че сам е отказал България да получи този пост (един от четирите най-високи в ЕС), защото така страната ни не би могла да има еврокомисар - върховният представител е едновременно и зам.-председател на комисията. 

"Т.е., ако е приемел Георгиева да стане първи дипломат на ЕС, нямало е как Габриел да остане комисар", каза пред Клуб Z европейският представител. "Той наистина не вижда конкретните ползи за България от такова нещо."

Източникът потвърди, че Борисов се е страхувал и да не разгневи съпартийците си в ГЕРБ, като номинира за следващата комисия "външен човек" - Георгиева - вместо партийния кадър Габриел.

Той добави, че ГЕРБ има горчив опит от подкрепата си за кандидатурата на Георгиева за генерален секретар на ООН през 2016 година.

 "Подкрепял я е и като не се е случвало, е отнасял негативите", каза представителят.

Все още остава мистерия как кандидатурата на Габриел е стигнала до "плана от Осака". Най-често споменаваната хипотеза е: чрез ЕНП. Съпругът ѝ, французинът Франсоа Габриел, беше сътрудник от вътрешния кръг на председателя на ЕНП Жозеф Дол. Той беше кум на сватбата им в София през 2012 година. Днес г-н Габриел е член на кабинета на председателя на Европейския парламент, италианеца Антонио Таяни - видна фигура в ЕНП и един от най-близките съпартийци на бившия италиански министър-председател Силвио Берлускони. 

 
Ако се откаже от Габриел в полза на Георгиева, Борисов губи топлата си връзка с върховете на европейското политическо семейство на ГЕРБ. Освен това сегашната еврокомисарка се отказа от мястото в Европейския парламент, на което беше избрана. Ако не бъде номинирана за следващата комисия, тя трябва да си търси работа.
 
Кандидатурата на Габриел за върховен представител провокира вчера отрицателна реакция в туитър и от бившия премиер и външен министър на Швеция Карл Билд, един от играчите в тежка категория в европейската дипломация. Той открито каза, че позицията, за която я гласят, "не е за аматьори".
 
 
По-късно, в същата социална мрежа той се опита да изглади впечатлението, като призна успехите на българската еврокомисарка на сегашния ѝ пост.
 
 
"Наистина @GabrielMariya свърши много добра работа с важното цифрово досие в ЕС, придвижвайки тези неща напред, и аз искрено се надявам, че това може да продължи. Това е ключова област за Европа в идните  години", написа Билд.