Турция заповяда ареста на 122 военни, които вярвам, че са част от мрежата на Фетуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат през 2016 г., предаде държавната медия "Анадолу", цитирана от Ройтерс.

Духовният учител, който живее в Пенсилвания, САЩ, отрича участието си.

Полицията води операции в Истанбул, Измир и Коня, допълни "Анадолу".

Почти три години след проваления преврат повече от 77 000 души са арестувани и тепърва ще бъдат съдени, докато 150 000 държавни служители, военни и други бяха уволнени.

Множество организации, които се занимават със защитата на правата на човека критикуват масовата чистка, като според тях Ердоган използва проваления преврат, за да разчисти противниците си.

Правителството обяснява, че мерките за сигурност са необходими поради размера на заплахата и обещава да унищожи мрежата на Гюлен в страната.

Полицията в Измир разследва 42-ма заподозрени, обяви "Анадолу". Властите вярват, че "гюленистите" са използвали обществени телефони, за да комуникират помежду си.

В Коня и в Истанбул властите издирват общо 80 заподозрени (по 40 в двата региона), като в най-големия град в Турция ще бъдат повдигнати обвинения срещу висши офицери.