Да бъде дисквалифициран временно изпълняващият длъжността директор на БНТ Емил Кошлуков от конкурса за избор на титуляр, поискаха в позиция от "Демократична България". Днес и утре Съветът за електронни медии изслушва кандидатите за нов генерален директор на обществената телвизия, а Кошлуков е един от тях. Той ще представи концепцията си утре.

"Кошлуков беше кандидат и на предходния конкурс, където мястото за шеф на БНТ спечели Константин Каменаров, напуснал поста, след като получи присъда. Тогава Кошлуков не беше назначен поради липса на достатъчно професионален опит. Но когато е необходимо да бъде назначен поредният слуга на Пеевски, който освен това е негов дългогодишен авер, този критерий е лесно преодолим. Бързо се появи подходящ стаж като програмен директор на телевизия "Алфа".

Припомняме, че когато на Пеевски му трябва слуга в БНТ, първият, когото се сеща да помоли за малко липсващ стаж, се оказва неслучайно Сидеров - в продължение на практиката "Атака" да осигурява постове под аренда за Пеевски (справка – Емил Караниколов, Нено Димов, Петър Николов)", пишат в позицията си от ДБ.
 

От ДБ настояват:

Да се създадат условия за провеждането на  честен, професионален и с ясни критерии избор, валиден за всички участници.

Да се извърши пълен външен одит на фактическото финансово състояние на медията и да бъде представен пред обществеността. Най-добре от организация като Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Според ДБ БНТ трябва да бъде управлявана от лишен от зависимости от властта екип, който да пази обществения интерес. "Да разходва нашите пари прозрачно и в полза на зрителите, а не на частния корпоративен или политически интерес", смятат още от формацията. 

Ето и цялата позиция на "Демократична България":

"През следващите два дни предстоят изслушванията за нов генерален директор на БНТ и предвид наличните кандидатури това ще бъде едно от най-предвидимите изслушвания в историята на българските обществени медии.

Правилата, или направо липсата на правила видимо обслужват един от кандидатите и настоящ временно изпълняващ длъжността – Емил Кошлуков. Затова не става ясно защо губим време в конкурси и кандидатури, като СЕМ може да премине към директно назначаване. Но понеже по закон е така и СЕМ има нужда от смокиновия лист на публичния конкурс, за да назначи  верния страж на медийния магнат Пеевски, такъв формално ще се проведе.

Да припомним фактите:

  • Кошлуков беше кандидат и на предходния конкурс, където мястото за шеф на БНТ спечели Константин Каменаров, напуснал поста, след като получи присъда. Тогава Кошлуков не беше назначен поради липса на достатъчно професионален опит. Но когато е необходимо да бъде назначен поредният слуга на Пеевски, който освен това е негов дългогодишен авер, този критерий е лесно преодолим. Бързо се появи подходящ стаж като програмен директор на телевизия "Алфа". Припомняме, че когато на Пеевски му трябва слуга в БНТ, първият когото се сеща да помоли за малко липсващ стаж, се оказва неслучайно Сидеров - в продължение на практиката АТАКА да осигурява постове под аренда за Пеевски (справка – Емил Караниколов, Нено Димов, Петър Николов).
  • Кошлуков е доказан кадър в това да бъдат „усвоени“ бюджети още от времето, в което злополучната Тв 7 се управляваше в съсобственост от Пеевски и Цветан Василев. Неговата компания „Ноу фрейм“ преточи милиони, преди да фалира.
  • Кошлуков като програмен директор на Канал 1 е солидарно отговорен с Каменаров за натрупания по време на този екип дълг от близо 50 милиона лева. В резултат от това обществената телевизия е във фактически фалит. Но Кошлуков удобно прехвърли вината на управителния съвет и чист като момина сълза смята да увери СЕМ в мениджърските си умения.

Всеки от тези факти би трябвало да е напълно достатъчен, за да може СЕМ изобщо да не допусне Кошлуков до конкурс или да го дисквалифицира. Иначе няма нищо ново, нито странно в огромното влияние на ДПС, Доган и Пеевски в националната телевизия.

Припомняйки тези факти и в навечерието на конкурса за избор на генерален директор на БНТ, ние от "Демократична България" настояваме:

  • Да бъде дисквалифициран временно изпълняващият длъжността директор на БНТ Емил Кошлуков.
  • Да се създадат условия за провеждането на честен, професионален и с ясни критерии избор, валиден за всички участници.
  • Да се извърши пълен външен одит на фактическото финансово състояние на медията и да бъде представен пред обществеността. Най-добре от организация като Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).
  • Българска национална телевизия да бъде управлявана от лишен от зависимости от властта екип, който да пази обществения интерес. Да отразява безпристрастно и професионално случващото се и да функционира като коректив на фалшивите и зависими новини. Да разходва нашите пари прозрачно и в полза на зрителите, а не на частния корпоративен или политически интерес.

Сега СЕМ е под прожектора на общественото внимание!"