Съветът за електронни медии (СЕМ) стартира в четвъртък процедурите за избор на нови генерални директори на националните телевизия и радио, съобщиха от регулатора

Генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Константин Каменаров депозира преди две седмици оставка заради влязла в сила осъдителна присъда от година и три месеца условно заради шофиране в нетрезво състояние. Присъдата направи Каменаров несъвместим с поста. В същия ден СЕМ реши временно, за три месеца - до организирането на конкурса, мястото му да заеме програмният директор на обществената медия - Емил Кошлуков.

Мандатът на настоящия генерален директор на Българското национално радио (БНР) Александър Велев пък изтича на 29 май.

Документи за нов шеф на БНТ ще се приемат до 3 юни, а самият избор ще е на 5 юли. За БНР сроковете са съответно 27 май и 28 юни.

Безспорно във фокуса на общественото внимание ще бъде конкурсът за ново ръководство на обществената телевизия. С оставката на Каменаров веднага се спрегна името на Кошлуков като почти сигурен кандидат за постоянен шеф. Кошлуков направи опит да оглави БНТ през 2017-а и дори се считаше за фаворит. Спъна го обаче доказването на "трудов стаж" в телевизия, каквото е изискването на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), а опитът му в партийната телевизия "Алфа", собственост на "Атака", постави СЕМ в неудобна ситуация - да решава обвързан ли би бил евентуалният нов генерален директор с партии (особено с отправящи откровено русофилски послания).

Със смяната в собствеността на Нова телевизия и последвалите рокади, се заговори, че за нов мандат начело на БНТ се стяга и Вяра Анкова.

Миналия месец "Адванс Медиа Груп" на братя Домусчиеви и MTG финализираха продажбата на "Нова Броудкастинг Груп". Акциите, представляващи 100% от капитала на дружеството бяха прехвърлени на купувача. За изпълнителни директори на "Нова Броудкастинг Груп" АД бяха назначени досегашните прокуристи - Вяра Анкова и Николай Андреев – дългогодишен финансов директор. Бе решено Силва Зурлева да остане съветник на Борда.

Вчера обаче изтече информация, че след близо 20 години в ръководството на Нова Зурлева се разделя с медийната група. Такъв слух се носи и за самата Анкова. Тя бе начело на обществената телевизия два мандата подред - колкото е и ограничението по закон. Няма ограничение обаче да се кандидатира и за трети - стига да не е последователен.

Междувременно депутати от ГЕРБ и ДПС се готвят да внесат изменения в ЗРТ, с които мандатите на генералните директори на телевизията и радиото ще бъдат увеличени от три на пет години. Ще се премахне и изискването за "трудов стаж в телевизия" и ще остане само "стаж в телевизия". Един от вносителите - Тома Биков (ГЕРБ) обясни, че идеята е законът да мине след избора на новите ръководства на двете обществени медии, но новите текстове ще важат за тях.