СТРАСБУРГ

„Няма никакъв проблем със Сергей Станишев. Само дето ние, социалистите, смятаме, че не трябва да ни налагат ничие име, когато постът може да бъде зает от социалист.  Не може да ни го налага никой отвън – нито Еврокомисията, нито Европейският съвет. Не позволяваме да ни налагат една личност.“

Това заяви специално за Клуб Z испанската евродепутатка Клара Агилера от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Тя отговори на въпроса ни защо на снощното заседание на групата изобщо не е минала кандидатурата на Станишев за председател на Европарламента.

Днес на поста бе избран Давид-Мария Сасоли. Станишев оттегли кандидатурата си, а тази сутрин обясни във фейсбук защо го е направил.

„Смятам, че Сасоли е по-добрият кандидат. Той иска да даде по-голяма роля на Европарламента, което е много важно. Можеше да го направи и Станишев. Но не ни харесва да ни налагат нещо. Затова имам довере в Сасоли. Той ще работи за по-добра Европа, за която има дълбоки познания и в чиято сила е убеден. Казвам го не само като член на парламентарната група, но и като човек, работил със Сасоли през последните пет години“, обобщи испанската представителка.

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) има най-голямата делегация в групата СиД след европейските избори през май, като измести германските социалдемократи.

Фабиен Келер

Френската евродепутатка първи мандат Фабиен Келер от либералната група „Обновете Европа“ също бе доволна от избора на италианеца.

„Много съм щастлива от избора на един социалдемократ. Той внася равновесие във високите постове заедно с вчерашните назначения в Европейския съвет. Тези фигури представляват съвкупността от различните територии и усещания след много продължителни преговори, така че цяла Европа да бъде добре представена“, каза Келер.

Тя сподели, че е имало разногласия след социалистите за кандидатурата на Станишев.

„Много беше трудно да се направи изборът, тъй като една личност няма как да представлява всички усещания и очаквания. Затова ние толкова се придържаме към коалиционните споразумения. И именно те ще са в основата на въпросите, които ще задаваме на кандидатката за председател на Европейската комисия и нейните членове“, допълни французойката.