Безлимитни дарения от физически и юридически лица - да се разбира от всякакви фирми и неправителствени организации и безплатни държавни офиси, в които все пак няма да може да се упражнява стопанска дейност. Такива промени в начина на финансиране на партиите приеха депутатите, след като преди това ограничиха държавната субсидия от 11 да 1 лев. 

 
Предложенията отново минаха с гласовете на ГЕРБ, ДПС и патриотите, а БСП беше против. Повечето от възприетите идеи бяха предложение на народните представители от ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев.
 
Досега партиите нямаха право да получават дарения от каквито и да било юридически лица, а лимитът за дарение от физическо лице бе 10 000 лв. годишно. Сега тавани за дарения няма, въпреки че подобно предложение бе направено - от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Той искаше 8 млн. лв. общ размер на даренията за партия на година. Не се прие.

Дебатите по конкретните текстове откри Корнелия Нинова. Лидерката на левицата зададе 5 въпроса на вносителите на предложенията за промени в Закона за политическите партии, с които се отваря вратата за дарения от юридически лица. Като изброи поименно към кого се обръща: Мустафа Карадайъ, Делян Певески, Христиан Митев, Валери Симеонов, Менда Стоянова, която ги подкрепя. Ето и въпросите: 

  • Ще имат ли право фирми със задължения към бюджета да спонсорират политически партии
  • Ще имат ли право фирми, които печелят обществени поръчки, да бъдат дарители на политически партии, при положение, че обществените им поръчки зависят от тази партии
  • Ще могат ли компании, регистрирани в офшорни зони, да спонсорират партии
  • Ще имат ли право религиозни юридически лица да даряват на политически партии?
  • Ще имат ли право неправителствени организации, в това число и чуждестранни, да финансират партии?

Отговори й единствено Валери Симеонов, който обаче отрече да има нещо общо с предложенията на ДПС в лицето на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. По думите на лидера на НФСБ идеята на партията му е да се отвори възможност за дарения от юридически лица, защото с 1 лев на глас партия не може да се издържа, но с таван - до общо 8 млн. лв. годишно. 

"В България големите икономически субекти са изнудвани от големите партии, особено от управляващи партии. Аз идвам от бизнеса и знам това. А не, че едва ли не над политическия живот е надвиснала черна опасност, че някакви тъмни сили са надвиснали над партиите. По-скоро е обратното., заяви лидерът на НФСБ.

Симеонов напомни, че и в момента Законът за политическите партии забранява дарения от религиозни организации и от чуждестранни спонсори. 

Нинова обаче оспори това - по думите й новите текстове на практика ще заобиколят действащите сега забрани, цитирани от Симеонов. 

След дълги, несъществени и нецивилизовани дебати, припомняне как ГЕРБ си купува автомобили за над половин милион лева със субсидията си, а БСП харчела за СПА и почивка, все пак се прие някакво ограничение за даренията от фирми

Предложението отново бе на Симеонов. Той поиска фирми, които имат просрочени задължения към държавата или общината, да нямат право да са дарители на партии. Същото да важи и за юридически лица, които са регистрирани в офшорни зони. 

Тези две редакции се приеха от ГЕРБ и ДПС. Социалистите на свой ред попитаха защо няма такова ограничение за фирми с обществени поръчки, с концесионни договори, със собственик, регистриран в офшорна зона, чуждестранни неправителствени организации. Според депутат от левицата сред НПО-ата има и такива, които защитават "антибългарски интереси", но не даде пример. 

Прие се още: партиите, които имат държавни помещения, да губят правото си да ги ползват, ако повече от 3 месеца не плащат експлоатационните разходи. 

Не се прие и друго предложение на БСП - а именно партиите да връщат в държавния бюджет парите от държавна субсидия, които не са успели да похарчат в рамките на календарната година (така, както това правят например министерствата, ако не усвоят годишните си бюджети - б.р.).

В това от ГЕРБ видяха "национализация" на дадени пари, а от левицата припомниха, че тези пари са на данъкоплатците. Препирнята премина в цитати от филми, намесване на Ал Капоне и мафията - по адрес на ГЕРБ, сравняване на модела, предлаган от властта и ДПС с чалга, а този в САЩ - с джаз. В "музикалния" сегмент от дебатите Валери Симеонов се пошегува с колега от левицата, че бил като Гершуин на трибуната и сам аха да запее "Summertime". 

В крайна сметка резултатът от близо 7-часовият пленарен ден е: 1 лев субсидия за партиите от държавата. И безлимитни дарения от физически лица, бизнес - роден и чужд, както и от неправителствния сектор.