Решено: субсидията на партиите до края на 2019 г. ще бъде 1 лев на глас. Това гласуваха  депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Атака" и "Воля", приемайки промени в Закона за държавния бюджет за годината.

"За" предложението на Министерския съвет бяха 119 народни представители, 71 бяха "против", а 16 се въздържаха. Един от ДПС бе в графата "против". Масово "патриотите" се въздържаха, въпреки че от  НФСБ например бяха против промените. 

Залата не подкрепи идеята на ДПС за 0 лева на глас. Нито идеите на ВМРО да се въведе таван на субсидията за парламентарните партии от 1,5 млн. лв.

Темата влезе днес в дневния ред извънредно - по предложение на ГЕРБ и по волята на "Обединени патриоти" и ДПС, които подкрепиха идеята.

Въпреки че доклад за второ четене не беше раздаден предварително, такъв не съществуваше и в сайта на Народното събрание, за да е докрай публично гласуването. Социалистите попитаха защо се бърза, но отговор не получиха. Попитаха и защо, при положение че става дума за промяна в Закона за държавния бюджет за 2018 г., в залата няма не просто министър на финансите, но дори и чистачката от ведомството. Преди ден и от НФСБ възроптаха, че не се спазва договорката, постигната с Борисов преди седмица, за допълнителни консултации по темата. 

"С тази тема за субсидиите направихте така, че да останат встрани важни въпроси. Забравиха се грешките за Министерството на финансите (откъдето тръгна историята със субсидиите заради надвзети от партиите пари - б.р.), не се забелязаха протестите за цената на горивата, на медицинските сестри, Законът за Черноморското крайбрежие е по-строг към тези с палатките, отколкото към тези с багерите. Сега правите същото като по Черноморието - защитавате силните и удряте по-слабите с този закон, защото едни партии ще имат пари, а другите не...", започна дискусията Крум Зарков от БСП, след като премина спорът по процедурата и включването на тези дебати в дневния ред. 

По думите му, ако финансирането на партиите е 1 лев, то олигарсите няма да станат министри и депутати, те ще си ги напазаруват, този път съвсем официално. Зарков припомни, че и самият премиер Бойко Борисов е заявил, че с орязване на държавните пари партиите ще станат зависими от бизнеса. 

"Най-страшното е, че знаете какво правите, няма човек, който да не знае какво се случва в тази зала. Въпросът е защо. Някои политически сили - ДПС например, смятат, че ще надхитрят нас, вас, за да осъществят пробив на друго място. Други - защото отдавна са загубили дори мисълта, че имат собствена воля и могат да направят нещо различно от казаното им отгоре. Чувството им за отговорност не може да се съизмерява с чувството им на подчиненост", заяви Зарков. 

Юлиян Ангелов от ВМРО ("Обединени патриоти") настоя да се подкрепи предложението на формацията, с което се слага таван на годишната субсидия за партия в парламента от 1,5 млн. лв. Хората на Красимир Каракачанов са против 1 лев субсидия, но "за" намаляването на държавните пари, редом с промени в Закона за политическите партии, чрез който да се въведат нови правила за финансиране.  

Социалистите признаха, че идеята на ВМРО е опит за някакъв баланс, но тя затваря политическия живот в рамките на парламентарно представените партии. А според Крум Зарков има нужда от отваряне, а не от затваряне. И попита: ако собственото им предложение бъде отхвърлено, как ВМРО ще гласува за отмяната на партийната субсидия, каквото по същество би значело намаляването й на 1 лев. По-късно по време на гласуването получи отговор. В дебатите - не.

ДПС в лицето на Хамид Хамид настоя за своето предложение, а именно - никаква държавна субсидия за партиите, но отваряне на възможността юридически лица да ги финансират. В момента това е забранено от Закона за политическите партии. Според Хамид това бил моделът в САЩ.

Хамид припомни, че по темата е имало и консултации, а след това движението подкрепи идеите на властта за промяна в бюджета на първо четене. После се обърна към председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова: 

"Когато правите консултации и поемате ангажименти - спазвайте ги, това ще е полезно и за ГЕРБ."

Славчо Атанасов от НФСБ ("Обединени патриоти") обясни, че заради модела на финансиране на политическата система в САЩ там управляват само 2 партии. "Там обаче, ако дадеш нелегално дарение, влизаш в затвора, все едно си извършил убийство", заяви той.

По думите му, ако в България се въведе моделът, предлаган от ДПС, то "в следващия парламент ще има само три партии - ДПС, ГЕРБ и БСП, защото бизнесът ще предпочете да финансира само вас. Римският принцип е дозата прави отровата. Не че сега няма модел бизнесът да финансира тайничко партиите..."

От БСП пък нарекоха идеите на ДПС "бухалка", защото не се предлага модел, а временно орязване на парите на партиите от държавата преди местните избори наесен. Антон Кутев от левицата добави, че предложението на ДПС няма нищо общо с американския модел, а и бизнесът в САЩ е различен. Кутев напомни, че в САЩ никой не може да притежава медиен монопол например. Без да назовава Делян Пеевски поименно, социалистът обговори как има един колега от ДПС, който е едновременно депутат, медиен монополист, бизнесмен и спонсор на ДПС.

Хамид отговори:

"Съгласни сме, че финансирането трябва да е на светло, при платени данъци. Говорим за светло финансиране. Управлението в САЩ от две партии се дължи не на финансирането, а на модела. В Швейцария партиите не получават и лев от държавата, но не управляват две партии.

Не знам, г-н Кутев, за какъв медиен монопол говорите, но колегата, когото визирате, предложи текстове за прозрачност в медиите, които вие не подкрепихте. Беше създадена медийна дъвка срещу този колега, ако имаше медиен монорол, щеше ли от 90% от медиите да се леят клевети, лъжи и инсинуации срещу този наш колега?"

Тази тема остана дотук.

Социалистите на няколко пъти припомниха, че цялата история тръгна от - според ГЕРБ - грешка, според БСП - престъпление в Министерството на финансите, след като се разбра, че партиите са вземали повече от полагащите им се в момента по закон 11 лв. на глас. Отговор на това обвинение от страна на левицата по същество нямаше, а властта обвиняваше левицата, че е фалирала и собствената си партия. В този разговор изтече още час парламентарно време.

На трибуната се възцари Георги Марков, който се върна във времената от Великото народно събрание, разказа защо в Конституцията не са били заложени субсидии за партиите, как избори са се печелили без помощ от държавата, а с дарения и хората са помагали на политиката. Припомни си романтичните времена на СДС и отсече: "Не ща да хрантутя с моите данъци ДСБ, която уби СДС." Върна се във времената на Царя, обясни как сега политиката не вдъхновявала никого, затова и партиите не можели да се оправят без пари от държавата. 

Тезата му за лошото състояние на партиите и политиката подкрепи и социалистът Иво Христов, с когото са приятели, въпреки че са на различни позиции за "финансовата диета" на партиите, както я нарече Марков, и призова "кранчетата да бъдат спрени". 

Включи се и Волен Сидеров.

"Мисля да се оттеглям от политиката и да се занимавам с по-спокойна дейност, но Георги Марков ми припомни защо в тази зала трябва да има и ветерани..."

И се впусна в спомени от 1990 г. и как бил кандидат срещу Александър Лилов в Белоградчик. Хората обаче тогава "ни носеха на ръце", защото искаха промяна и справедливост. "Атака" пък работела без субсидия и успявала. 

Тома Биков от ГЕРБ пък припомни как сега Радан Кънев е евродепутат - пак без субсидия.

Дебатите продължиха в същия дух, социалистите дори започнаха да се репликират помежду си, стигна се до разкази за бедността, нивата на корупцията, достъпа до образование и здравеопазване... Стигна се и до сравнения между минималната работна заплата в България и в Румъния, където тя е почти двойно по-висока.

"Излезте и си кажете, че искате да си задържите 11 лв. субсидия, защото партията ви е във фалит", обърна се към БСП Лъчезар Иванов.

От БСП отвърнаха с въпрос: 

"Вярно ли е, че преди няколко години ГЕРБ купува автомобил за близо 700 000 лв.?"

Весела Лечева продължи: "Въпросът не е дали БСП има пари, а защо ГЕРБ има на депозит 27 млн. лв. и как си плаща скъпите кампании", давайки примери от Велико Търново, откъдето е депутат. 

На втория час и половина от така наречените дебати на трибуната излезе лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"За първи път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии. Това е прецедент. Погледнете си позициите. Никой не го иска този законопроект и ще мине. Обяснението е "народът го иска". Не ви е това мотивът. Не ви вярвам. 2 милиона пенсионери искат и преизчисляване на пенсиите. Тях не ги чувате.

Кой е казал, че олигарсите ще превземат партиите? Ами Бойко Борисов. И аз го подкрепям. И ще го цитирам. Явно ще съм единствената, която ще го направи днес. Не си слушате премиера и това е. Когато каза за олигарсите, той каза още, че кампанията, когато не е имало субсидии, е била спонсорирана от фондациите "Ханс Зайдел" и "Конрад Аденауер"... 

Нинова попита дали това не е външна намеса и ако тогава тя е била европейска, то сега се отваря вратата за всякаква намеса, това съсипва демокрацията и устоите на държавата... Лидерката на левицата продължи с този тон и обеща, че въпреки опита за удар по опозицията чрез партийните субсидии тя ще оцелее. И опита да продължи да говори, но Цвета Караянчева й спря микрофоните, защото времето й за изказване изтекло. 

Последна реплика - от Красимир Велчев от ГЕРБ:

"Аз се радвам, че следите изказванията на лидера Борисов. Потвърждава се вашето прозвище "Госпожа Лъжа"... Боли ли... Говорите за времето, когато ние се явявахме без партията. Борисов никога не е казвал такова нещо, по техните закони фондациите могат да ни помагат в кръгли маси, обучения... Но това не е в кампанията... Върнете си думите..."

Нинова се върна на трибуната: 

"Осъдих г-н Борисов за това, че ме нарича "Г-жа Лъжа". Не го повтаряйте." 

Проверка на Клуб Z показа, че никой от участниците в словесния спаринг не цитира точно премиера Борисов. Точните му думи от 6 юни, когато обяви, че иска 1 лев субсидия, гласят дословно: 

"Аз бих на изборите, помните, като кмет, без един лев, без партия, без нищо. За радост тогава и “Ханс Зайдел”, и “Конрад Аденауер” се погрижиха, за да можем да структурираме партия такава, каквато да е по европейски тип."

След 30 минути почивка, в която ГЕРБ се събраха на заседание, но отказаха да говорят след това пред медиите, БСП влезе в залата с нова теза - че ГЕРБ подкрепят "един антисистемен играч" и си отглеждат коалиционен партньор. Името на Слави Трифонов не бе споменато нито веднъж. Но вероятно намекът беше именно за това - заради организирания от него референдум и заявката му за промяна на политическата система. 

Славчо Атанасов от НФСБ вкара нов момент по повод аргументите за 1 лев субсидия - 2 милиона души наистина подкрепиха тази идея на референдум, но други 4 милиона избиратели не го подкрепиха. И попита кой ще се погрижи за техните желания. Атанасов припомни и още нещо - фразата, че "демокрацията винаги си отива с ръкопляскания"... И заяви, че точно това се случва.