Подалият оставка от всички постове в ГЕРБ Цветан Цветанов, която оставка трябва да бъде "заверена", все пак е сред участниците в Националното събрание на ГЕРБ в НДК. Седнал на първия ред, редом до Бойко Борисов. Бившата дясна ръка на премиера и лидер на управляващата партия обаче запази мълчание по време на форума, който се провежда в София днес.

Малко след старта на събитието оставката на Цветанов като заместник-председател на партията и като член на Изпълнителната комисия по право бе гласувана. От всички регистрирани за форума 1067 делегати, 1046 бяха "за", 10 - "против", а 11 се въздържаха. Оставката влиза в сила от 30 май - когато е било депозирано заявлението на Цветанов.

Освободена от ИК беше и шефката на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова - тъй като замина на дипломатически мандат в Израел и вече има указ за назначаването й като посланик.

На мястото на Цветанов като заместник не бе избран човек. Така зам.-председатели остават само кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

Лично Борисов направи предложения за двама нови членове на Изпълнителната комисия. Както Клуб Z писа - това са парламентарната шефка Цвета Караянчева и Тодор Тодоров - областен координатор на ГЕРБ-Силистра. Предложенията на лидера бяха единодушно гласувани - без "против" и "въздържали се". Никой от залата не посмя да направи различно предложение. Нито да не хареса официално някое от направените от Борисов.

ГЕРБ гласува и промени в устава си, с които да се създаде етична комисия. Тя ще дебне за сигнали срещу всички членове на партията. Идеята за новия орган е на премиера.

Форумът започна с минута мълчание в памен на депутатката Снежана Дукова, която си отиде преди дни след дълго боледуване. И приключи точно за 1 час - с реч на Бойко Борисов, който нямаше търпение да вземе думата, докато още течаха процедурите по гласуванията.