Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов подготвя създаването на нов център - с евроатлантическа дейност - за анализ и прогнози на тема сигурност. Това обяви самият той след края на Националното събрание на ГЕРБ, което официално го освободи от всички партийни постове. С дата 30 май - когато бе подадена оставката му. Цветанов не взе думата на форума, от над 1000 делегати 10 гласуваха "против" отстраняването му, а 11 се въздържаха. 

Попитан как ще работи с ГЕРБ в бъдеще, Цветанов каза: 

Аз работя от 17-и, но не в ГЕРБ, не за ГЕРБ. Засега не е необходимо да го обявявам. В момента съм в процедура - работя с достатъчно добри юристи, за да подготвим създаването на един център, който да бъде с евроатлантическа дейност за анализ и прогнози на тема сигурност.

Заявката му предизвика въпрос: може ли новата неправителствена организация да прерасне в партия. Отговорът:

"Е, стига сега. Пак интриги", отрече Цветанов и добави, че плановете му са оттук нататък да бъде по-често със семейството си. 

Бившият втори човек в ГЕРБ каза, че това е първото му интервю, откакто подаде оставка и сподели, че е доста по-спокойно, когато не си ежедневно пред камерата. И благодари на медиите. 

Цветанов каза, че в последния повече от месец, откакто се оттегли, с премиера Борисов са се чували, няма и нищо недоизяснено:

"Има заявление, което съм депозирал и трябваше да се гласува. Да се направят и промените в устава. Оттук нататък няма да участвам в чисто организационната дейност, няма да отговарям за предизборните щабове и да участвам в тях и мисля, че когато минат съответните избори, ще може вече да се сравнява".

На въпрос конкретно какво се случва в структурите на ГЕРБ в Плевен и Пловдив, където текат процеси и се очакват сериозни промени, Цветанов заяви, че не дава мнение по организационни партийни въпроси, защото това вече не е от неговата компетентност. 

Попитан дали е бил "сготвен", за да се стигне до оставката (за която официалният повод бе "Апартаментгейт - б.р.), Цветанов каза:

"Не, вижте, дайте да не си говорим сготвен-несготвен. Важното е, че всичко мина доста по-цивилизовано, отколкото са очаквали някои и трябва да ви кажа, че аз съм лоялен човек и винаги ценя хората, с които работя."