Следвайки братския руски опит, правителството на Казахстан се загрижи най-сериозно за вредното влияние на американските анимационни герои върху младото поколение. Председателката на Комитета за защита правата на детето към Министерството на образованието и науката Забира Оразалиева заяви на пресконференция, че някои съвременни анимационни филми дават лош пример за поведение на казахстанските деда, предаде агенция "Новости-Казахстан".

"Децата, оставени сами в свободното си време у дома, гледат непрекъснато популярните канали, а никой не следи съдържанието на мултфилмите, които те с интерес следят. Например в анимацията "Спондж Боб Квадратни гащи" сюнгерът Боб редовно бие своя съсед, хулиганства и отгоре на това се и радва. Това хулиганско държание  остава в съзнанието на дечицата. Те смятат поведението на Спондж Боб за правилно и после го повтарят в живота", заявява разтревожената Оразалиева.

Тя отбелязва, че възрастните обикновено не контролират подрастващите пред телевизора.

"Ние сме длъжни да ги следим детето да не виси денонощно пред тези канали, където редовно дават не съвсем добри мултфилми, даващи не съвсем добър отрицателен ефект. Тези филмчета дават възможност на децата да осъзнаят, че можеш безнаказано да издевателстваш над човека и да хулиганстваш", заключава председателката на комитета от страната на Нурсултан Назърбаев, верен съюзник на Русия в Евразийския съюз.