Решено - ГЕРБ внася промени в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Технологичният вариант за подаване на глас остава за президенски и европейски вот. Засега.

Не стана ясно дали при и колко тези видове избор машините са по-евтини, но пък се разбра, че тези два вида избор били "по-лесни" за организация. На местния вот има втори тур и наличието на машини значело трудности - за ново инсталиране на софтуер за балотажите, а и в една община - че провеждат понякога 4 вида вот едновременно - това са част от аргументите за ремонта на ИК, споделени от председателката на правната комисия Ана Александрова и колегата й от ГЕРБ Александър Ненков. Двамата представиха законопроекта, за който се говори от миналата седмица, както Клуб Z първи писа. 

Александрова увери, че е получила обещание за подкрепа от останалите политически сили в парламента с едно изключение - опозицията от БСП. От ДПС също били съгласни да се заличи машинният вот. Въпреки че именно по предложение на ДПС с последните промени в изборните правила преди евровота се прие не само броят на машините за местните избори да е двойно по-голям от този на еврота (6000 срещу съответно 3000 - б.р.), а на всеки следващ вот опцията за пускане на бюлетина да е само с машина. Тоест хартиените книжа да останат в миналото. ГЕРБ прие това през май. 

Сега от думите на Ненков се разбра, че машинният вот е бил приет и допуснат "под натиск" от ГЕРБ - от обществото, от извънпарламентарните партии от демократичната общност. Последните "гледали отстрани" и било лесно така да се дава акъл, но управляващите носели отговорност за провеждането на самия вот. 

Александрова се позова да доклада за ЦИК за евровота. По думите й гласът на 1 човек, ползвал машина, е струвал на държавата 60 лв, а при стандартната бюлетина цената била средно 77 ст. Освен това едва 27 на сто от избирателите са предпочели машината пред традицията, твърди юристката (пропусна да отбележи, че машини имаше в около 1/4 от секциите - б.р.)

"Ако машинният вот остане - рискуваме да провалим местните избори, защото сигурността на вота е застрашена - става дума за сертифициране, придвижване, връщане, зареждане на софтуер за втори тур... Вотът на гражданите и сигурността на този вот е най-важното и това е начинът да се привлекат хората към урните", заяви депутатката.

В същото време сама призна, че местният вот е най-важен и традиционно има най-висока избирателна активност. 

Ненков на свой ред обясни, че партиите - не само ГЕРБ, а всички - все по-често се затрудняват да намерят хора за работа в секционните комисии. Изброи и грешките в секционните протоколи, и дългото предаване на книжа в края на избория ден (каквито имаше), а и това, че често представителите в СИК идвали по финансови причини - да добавят към семейния бюджет плащането, което дава държавата срещу работата по време на избори. 

"След приключване на местните избори – нека да има широк дебат за ИК, и машинното гласуване включително, да те търси широка дискусия – 3 или 6 месеца, да се намери баланс", заяви още Александрова.

Въпреки, че изтъкват на преден план и в мотивите само местния вот, законопроектът премахва машините и за парламентарните избори. Той предвижда конкретно следното:

"След общите избори за общински съветници и кметове през 2019 г. машинно гласуване се произвежда само на избори за президент и вицепрезидент на републиката и на избори за Европейския парламент от Република България и на тези избори."

Промените са и пореден пример за ремонт на Изборния кодекс по-малко от 6 месеца преди вот - нещо, което Венецианската комисия определя за лоша практика.