След журналистките Елена Йончева, Соня Колтуклиева и др. най-новият обвиняем по дело за пари с произход от КТБ се казва Иван Джиджев. Той и неговата фирма "Велдер пропъртис" усвоили кредит, а според обвинението - осъществили деянието пране на пари, тъй като бизнесменът получил с 9 млн. лв. повече от кредита, който му трябвал. ("Велдер" е собственикът, който стои зад зала "Универсиада", приватизирана финално при Тройната коалиция, и бивш шеф на баскетболния "Левски", и футболния "Ботев" Пловдив - б.р.)

Така той улеснил извършването на длъжностно присвояване от изпълнителния директор на КТБ Александър Пантелеев и Георги Зяпков - бивш началник на дирекция "Кредитиране", които вече са съобвиняеми с него.

Специално на Пантелеев, който е сред обвиняемите по "голямото" дело КТБ, това му е трето - той вече има и друго с Георги Христов от банката.

Забележително е новото дело - първо, не става въпрос за класическите "кухи дружества", а кредитът е върнат на банката.

Второ - Джиджев, който е в ареста от неделя, е и свидетел по делото КТБ. По него днес в друга зала на спецсъда продължи монологът на основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов.

Джиджев е станал подсъдим преди дни на базата на спомените на Лазов. Бившият главен счетоводител на Цветан Василев на 10 юни т.г. си е спомнил за въпросния кредит на Джиджев, който е от... 9 декември 2013 г. Падежът е бил през 2018 г., но вземането вори на е изискуемо.

Прокуратурата поиска Джиджев да остане в ареста.

Адвокат Ина Лулчева обърна внимание, освен че жена му е онкоболна, че Джиджев е обвинен, че с искане на кредит улеснил длъжностните присвоители Пантелеев и Зяпков. Но самите присвоители са навън срещу 5000 лв. гаранция, а на него му искат задържане под стража.

"Съмнително е дали това обслужва целите на правосъдието или някакви други цели", каза тя. 

Съставът на Апелативния спецсъд, оглавен лично от председателя на съда Георги Ушев, се произнесе със забележително определение, отменяйки напълно постановеното от колегите си от първата инстанция. А именно - освободи веднага Джиджев без никаква мярка за неотклонение.

Конкретно в определението на съда се каза, че не се намират никакви данни за обосновано предположение за извършеното престъпление. И то не само от Джиджев - въпроснотао пране на пари, ами и от другите двама подсъдими. Получаването на кредит изобщо не може да е длъжностно присвояване (по чл. 253 за което са привлечени Пантелеев и Зяпков, а Джиджев ги подбудил, б.р.), смята съдът. А най-много в него да има състав на длъжностно престъпление - по чл. 282. За такова обаче обвинение въобще няма към двамата бивши шефове от КТБ, а пък Джиджев няма как да изпълнява състава му, защото не  длъжностно лице.
Така изобщо няма т. нар. предикатно престъпление - от което да са осигурени евентуално престъпни средства, които обвиняемият да е прал или укрил. съдзът се произнесе и по другите две възможности - че няма данни нито да извърши ново престъпление, нито да се укрие.

Иначе в залата на мярката за неотклонение на Джиджев присъства за подкрепа и наследникът му на поста управител на зала  "Универсиада" и треньор на БК "Левски" Константин "Тити" Папазов.

Как върви същинското "мегадело"

Само един етаж по-нагоре от заседанието за мярката за неотклонение на Иван Джиджев, течеше познатият монолог на Бисер Лазов - главен сивдетел на прокуратурата по делото КТБ.

Днес той си спомни основно за един документ - протокол-разписка, който ръководителите на КТБ под ръководството (дистанционно) на Цветн Василев създали вечерта на 20 юни 2014 г. - слд като банката вече била изключена от електронната система на банките към 11:45 предиобед същия ден.

Той бил датиран със задна дата към дата 19-и с помощта на компютърния отговорник и удостоверявал, че дупката в Главна каса на КТБ - 206 млн. лв., е дадена като заем на едноличното дружество на Василев "Бромак" ЕООД. Макар че Главна каса няма право да отпуска кредити и че Василев пракитчески от дата 10 юни вече не бил в България, но на протокол-разписката стоял неговият подпис.

На стана ясно защо опитвайки се да "замете следите", банкерът всъщност е съставил документ , с който задължил с въпросните милиони изцяло свое дружество, което е 100 % негова собственост. На въпрос на Клуб Z как става това - адвокатът на Василев обясни, че не само този, а и други въпроси ще задават към Лазов наесен, когато вероятно ще е приключил монологът му.

"Паметта му (на Бисер Лазов) има свойството да обраства с годините... Аз например забравям", коментира по повод постоянно изкарваните нови факти от Лазов адвокатът на Цветан Василев.

Преди това Лазов описа условията на конспирация, в които работели в последните дни - мажоритарният собственик чрез момчета от охраната изпратил на всички от ръководството старомодни, евтини телефончета с копчета, чрез които комуникирали.